BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Betelve az élettel
2015.06.10.
megbocsátás és életöröm
A 94 éves Papp Bálint bácsival beszélgettünk az Újszász utcai könyvtárban. A beszélgetés ürügye a nemrég tanult második világháború volt, de tényeknél és adatoknál szerencsére sokkal többet kaptunk. Mert igen, hallottunk történeteket Horthy Magyarországáról és a bori munkatábor hétköznapjairól, a szovjet „malenkiíj robot” hosszú éveiből, valamint csalánlevesről és balul sikerült szökésekről; de a legfontosabb üzenetek mégis a fel nem adott reményről, a Megtartóval való rendíthetetlen kapcsolatról szóltak (néha egy rövid vagy csak egy fél mondatba sűrítve) A kivégzések közvetlen közelében, máskor bombák robbanását szalmaboglyában éppen túlélve, a magyar, német, orosz fogva tartók önkényét méltósággal – és kínzóik számára felfoghatatlan békével elviselni…csak egy láthatatlan, de nagyon is valós erőforrásból merítve volt lehetséges.
Bálint bácsi soha nem félt a haláltól és már rég túlélte mindazokat, akik egykor így vagy úgy az életére törtek. Nem haragszik senkire, nem szidja keserűen az elnyomó rendszerek egyikét sem, akiknek/amelyeknek fiatalsága elrabolt éveit „köszönheti”. Átélt rengeteg szenvedést, de nem tört meg és nem sérült meg; sem testleg-sem lelkében. Mi ott a könyvtárban, felnőttek és diákok úgy láttuk tökéletesen fel van készülve hogy bármely pillanatban Alkotója és Megmentője elé álljon.
Aznap délután úgy tűnt van még élő példa a ma sokszor emlegetett „Z generáció” számára is, hogyan lehet: nem önmagunkért élni, nagy célokat kitűzni és azokat meg is cselekedni. Jó és hű szolgának lenni itt, ezen a földön.  
Publikálta: Pálfy Gyula
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium