BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
"Versben mondom el, hogy mit miért..."
2017.12.01.
Alsó tagozatos szavalóverseny a Bornemiszában
Versben mondom el, hogy mit miért... címmel adták elő a harmadikosok Gombos Attila tanár úr kifejezetten erre az alkalomra írt megzenésített versikéjét. Ezzel a dallal indult a Bornemisza Péter Gimnázium ez évi alsó tagozatos iskolai versenye a " Szavalni jó! ". Becsléseink szerint most is szép számú résztvevő vágott neki a megmérettetésnek. Az osztályok elődöntőin összesen 75 - 80 versenyző indult, közülük 40-en, a legjobban szereplők  juthattak be a döntőbe. Az eseménynek a 3.B és a 3.C  osztály adott barátságos otthont. Nézők (szülők, barátok, érdeklődők) és szavalók együtt közel százan voltunk jelen a november 23-i, csütörtök délutánon.

Rendezvényünket színesítette, színvonalát emelte, hogy elfogadta meghívásunkat Nagy (Gesztesi) Márta színművész és Kanizsa József költő, műfordító, akik nem csak a zsűrizésben, hanem a díjkiosztásban is részt vettek, hasznos tanácsokkal látták el a versenyzőket, és értékes szavaikkal zárták a versmondó versenyt. A zsűriben üdvözölhettük még pedagógus kollégáinkat, 1-2.évfolyamon: Kérdyné Nagy Katalint, Balogh Krisztinát, Pethőné Rommer Eleonórát, Turai Krisztinát; a 3-4.évfolyamon: Mesterné Kaczor Enikőt, Kátai Ritát, Schneider Rékát és Ferentzi Dorka gimnáziumi tanulónkat.
A végeredmények ezen az őszön sem alakultak ki könnyen, hiszen megannyi értékes, jól kidolgozott szavalat hangzott el. Végül mindkét zsűri egyöntetű véleménye alapján a fenti két korcsoportban két-két első helyezett,  egy-egy második, egy-egy harmadik és egy-egy zsűri különdíj  is született. Természetesen most is minden versenyző emléklappal és ajándékkal távozhatott, mi nézők pedig szép emlékekkel.

Úgy látszik, a versek a gyermekek számára is megunhatatlanok. Ez érthető, hiszen annyi minden van bennük, ami megragadó: a ritmus, a dallam, a rímek, a versformák, a változatos verssorok, a költői képek, a hasonlatok. Ezek mind-mind nagyon közel állnak a gyermeki játékossághoz, és nem utolsó sorban könnyebben megtanulhatóak, mint egyéb, prózában íródott leckék. Mindenki megtalálhatja köztük a kedvére valót. a hozzá passzolót. Meg aztán elmondhatóak, átadhatóak, megoszthatóak, előadhatóak, úgy hogy mások is értsék, élvezhessék. Egy hullámhosszra kerülhetünk, együtt sírhatunk-nevethetünk, csodálkozhatunk, kérdezhetünk és válaszolhatunk, együtt szórakozhatunk, és együtt merülhetünk el az élet fontos dolgaiban is.

Ezúton is köszönjük minden kedves versenyzőnek, az őket felkészítő szülőknek és pedagógusoknak, valamint a lelkes hallgatóságnak, hogy ebben a tanévben is megrendezhettük ezt a versenyt az osztályokban és iskolai szinten egyaránt.
Jövőre folytatjuk, és újra várunk szeretettel minden versenyzőt és érdeklődőt.

A  2017-es „Szavalni jó!”  VERSENY EREDMÉNYEI:
1-2.évfolyam
Első helyezett:           Újföldi Jonatán  2.E - Kocsis Éden  1.D
Második helyezett:     Hella  Ármin       2.E     
Harmadik helyezett:   Tóth  Olívia        2.E
Zsűri különdíj:             Lipcsik  Alíz      1.D

3-4.évfolyam
Első helyezett:            Lakatos Csillag   4.E - Pozsgai Mihály  4.B
Második helyezett:     Bakucz Hajni      4.B     
Harmadik helyezett:   Iván Benjámin    3.C
Zsűri különdíj:             Nagy Donát        3.C
 
Pénzes Ferencné és Nyírő Mária szervezők
Csatolt fájlok:
Publikálta: Pénzes Ferencné Zsuzsa
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium