BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Rendhagyó énekórát tartott a MUZSIKÁS együttes MOL-ban
2020.03.03.
2020. február 27–én csütörtökön az 5. órában a BPG nagy auditóriumában.
Az együttes vezetője: Sipos Mihály hegedült, Porteleki László hegedűn és tamburán játszott, Éri Péter a brácsa népi változatát, a kontrát és a hosszúfurulyát mutatta be, Hamar Dániel nagybőgőn és ütőgardonon játszott, valamint ő volt az együttes szóvivője is.
A Muzsikás tagjai a „népzene nagykövetei”-ként járják az iskolákat 2004 óta. Évente 30 iskolát látagattak meg Budapesten, mire a MOL vezérigazgatója felfigyelt rájuk és elkezdte támogatni ezt a munkát. Azóta évente 60-65 iskolába jutnak el, van, hogy egy nap háromba is, kisiskolástól érettségiig minden korosztálynak játszanak. Eddig több mint 700 iskolában jártak már, a Bornemiszába a Fazekas Gimnáziumból érkeztek.
Az együttes 47éve alakult 1973-ban, a ’70-es évek táncházmozgalma a Muzsikás klub-ból indult el. A Kossuth és Liszt Ferenc díjas zenészek, 2008-ban jelentős nemzetközi elismerésben is részesültek: a WORLD MUSIC EXPO díjat kapták meg. Világszerte koncerteznek, többek között a New Yok-i Carnegie Hall-ban is jártak már.
Főként magyar, de haszid és román népzenét is játszanak, például Bartók: Román táncok című szimfonikus művét a Zeneakadémián együtt adták elő klasszikus zenészekkel.
A rendhagyó énekórán bevezetésként kalotaszegi muzsikát játszottak, majd a Békás szoros hangulatát idéző ütőgardon és hegedűszó hangzott fel. A Dél-Dunántúli hosszúfurulyán pásztornótákat halhattunk, majd tamburával kiegészítve dunántúli ugrós, friss, szapora tánczene csendült fel. Sipos Mihály felvezetésével két népdalt közösen el is énekeltünk, majd mezőségi népzenei elemekből rögtönzött közös muzsikálás zárta a programot.
Az együttes emlékül könyvjelzőt osztott a gimnazista diákoknak, majd a TV stábnak és az Éter riportereinek adtak interjúkat. Búcsúzóul megjegyezték, hogy szívesen jönnek vissza az általános iskolásokhoz is.
Publikálta: Harmath Ágnes
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium