BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Országos filmsiker a Bornemiszából
2021.05.27.
Egy gimnazista diákunk filmjét díjazta a szakértő zsűri
Lajkó Dániel 9.c-s diákunk kisfilmjével 3. helyezést ért el a 2021-es Országos Középiskolai Filmszemlén. A 126 induló közül díjazottak munkáinak értékét az is minősíti, hogy bár manapság (digitális korban élünk) egymást érik a fiataloknak kiírt filmes-fotós médiapályázatok, ám ezek közül éppen e seregszemle tekinthető a legpatinásabbnak, szakmailag legtöbbre értékeltnek.  
A díjazott ifjú rendezők (köztük iskolánk tanulója a legfiatalabb) munkái néhol elképesztő, életkorukat meghaladó szakmai tudásról tanúskodnak. Többségük - érdekes módon - a valóság képlékenységéről, a minket körülvevő világ és személyes én valamiféle diszharmóniájáról fogalmaznak meg üzeneteket. Lajkó Dániel Kontroll című munkája (mely korántsem Antal Nimród, azonos című BKV-thrillerének egy újraforgatott változata!) szintén ilyenféle témát jár körül, melyben a magabiztosan alkalmazott digitális trükkök és effektek csak látványos eszközök az igen komoly (és sajnos nagyon mai) üzenet meghökkentő lezárással végzödő tálalásához. Ezt a fordulatot persze nem most fogjuk „lelőni”, ám azt kiemelnénk, hogy a filmben minden szereplőt maga a rendező alakít (és a színészi munka sem utolsó) ám e sorok írójának személyes kedvence éppen a nyitó közelkép a maga természetfilmes hangulatával illetve érthetően a lezárás drámaisága, mely Dani kedvenc rendezője, Christopher Nolan filmlezáró stílusát idézi, ám teljesen eredeti ötlet.
 A gimnáziumot ebben a tanévben kezdő diákunknak nem ez az első filmes munkája, saját youtube csatornáján (Daniel Production; https://www.youtube.com/channel/UCrLLK_V3QaU27WgVwJHFvpA)  a mostanin túl, korábbi munkái is megtekinthetők.   
 
Lajkó Dáinel: Konroll c. kisfilmje
Publikálta: Pálfy Gyula
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium