BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
"A TE HANGOD"
2012.11.30.
Eltelt egy év és újra izgalommal várták már sokan a nagy „megmérettetést” az alsó tagozaton.
 „A te hangod” szavalóversenyen idén  jóval kevesebb felkészülési idő jutott a bátor vállalkozóknak, verskedvelő kisdiákoknak. Ennek ellenére az  A,B,C,D és E osztályok selejtezőin közel 120 alsós gyermek indult valamilyen produkcióval, s közülük a legjobb szavalók, összesen 70 fő került be az iskolai döntőbe mind a Száva, mind az Újszász utcából.
November 20-án  már reggel óta sok-sok szorgos kéz és fürge láb tevékenykedett serényen, hogy délután kettőre minden készen állhasson. A negyedikesek rendet raktak, a 3.B-sek és 3.D-sek  sürögtek-forogtak,  berendezték, díszítették a termeket, a folyosót, kitették az útjelzőket, terítettek, szervezték a vendéglátást Eszter nénivel, Zsuzsi nénivel és Kata nénivel. Ica néni ínycsiklandozó sütiket gyúrt és sütött  az iskola konyháján, melyekből később egy szem sem maradt.  Erzsike néni, a takarító néni tiszta,  illatos függönyöket, terítőket küldött,  és Laci bácsi vezetésével a felsős fiúk  tesi órája aznap lépcsőgyakorlattal kombinált székhordással nehezített bemelegítéssel kezdődött erősítvén izmaikat a pincétől a harmadik emeletig.  A negyedikes  focicsapat tagjai mérkőzésüket áldozatkészen felfüggesztve pillanatok alatt becsempészték  az emeleti  tanáriba az  üzletből Zsuzsi és Kata néni által illegálisan és titokban kicsempészett, majd visszaszolgáltatott bevásárlókocsiról az iskolakerítésen át bejuttatott ajándékokat. Eközben a  versenyzők még egy utolsót gyakoroltak, a tanárok velük, értük  izgultak, a barátok és szülők pedig szurkoltak. Kettőkor a  termek zsúfolásig megteltek, s bizony jó néhányan sajnos kinn rekedtek. (Pardon, már megint rímekben mesélek!) Ezúton is  hálásan köszönjük a sok segítségét, melyek nélkül  nem lett volna gördülékeny a kezdés, elegáns és ünnepélyes a rendezvény. Az értékes  szavalatok előtti első meglepetés Feri bácsi, azaz Makkai  Ferenc  igazgató helyettes volt, aki felkérésünkre megnyitotta a versenyt.  Feszültségoldó, bíztató, kedves mosolyt és szavakat intézett a csodálkozó tekintetek felé, és kiemelte, hogy az is gazdagság, és gazdagítás, ha  egy szép vers van a birtokukban, és azt a legjobb tudásuk szerint élvezetes előadással át is tudjuk adni mások számára. S valóban az évfolyam döntőkön több olyan előadást hallhattunk, láthattunk, melyek által mi, nézők, hallgatók is gazdagabbak lettünk. A zsűrinek nehéz feladata volt, de a helyezettek személyében egyöntetű vélemények, döntések születettek mind a négy évfolyamon. Fontos szempont volt természetesen az is, hogy az  iskolai fordulóról az országos szavaló versenyre a jobbak közül is a legjobbak kerüljenek, akik  pár nap múlva iskolánkat méltón képviselhetik majd. Végezetül álljon itt néhány gondolat a versenyről:

„Megtisztelő, hogy ifjú tehetségeket hallgathatok meg, és értékelhetem őket. Jó volt látni, hogy ennyi gyermek szereti az irodalmat, a verseket, és bátran ki is mernek állni a „nagyközönség” elé. Ha valaki nem is ért el helyezést, de dicséretet azt mindenképpen vihetet magával. Erre emléklezteti majd a kedves, apró ajándék és az embléma is. Köszönjük. ”

„Köszönöm, hogy zsűriként részt vehettem a Szavalóversenyen. A 3. évfolyamból nagyon sok ügyes tanuló indult. A versválasztásuk is átgondolt volt.  Alig tudtunk választani, hogy ki jusson tovább. A versválasztásokat kicsit jobban át kellett volna gondolni. Nagyon tetszettek még a szépen, ízlésesen feldíszített termek, a vendéglátás is kiváló volt.”
 
„A szervezés nagyon-nagyon tetszett, rendkívül igényes volt: az ajtó drapériája, a kis eszem-iszom, a tábla. A zsűri komolysága és Makkai Ferenc  megnyitója  egyaránt  emelte a verseny színvonalát.  Számomra tanulság  volt, hogy érdemes lesz már első osztályban is komolyabb versekkel indítani a gyerekeket.”

„A  szavalóverseny nagy élmény volt, a gyerekek aranyosak voltak. Kellemes meglepetést okozott a gyerekek lelkesedése, bátorsága, hogy ennyien vállalták a megmérettetést  – teljesen önként! Számomra örömöt okozott a sok élvezetes előadás, a versekben megbújó humor, ahogy a 7-8 éves gyerekek is felfedezték, és hozzátették a saját személyiségüket. Egy élmény volt!”

„A szervezés szuper volt, nagyon köszönjük! A verseny végig gördülékenyen, jó hangulatban zajlott. A gyerekek nagyon korrekt módon felkészültek. A választott művek egy-két kivételtől eltekintve a korosztálynak megfelelőek voltak. És persze a rendkívül igényes dekorációról se feledkezzünk meg! Gratulálok, és jövőre is hasonlóan sikeres szervezést és sok erőt, ötletet kívánok!”
 
"Köszönet és hála a rendkívül profi szervezésért, lebonyolításért - előkészítések, üzenetek, e-mailek, dekoráció, berendezés, vendéglátás, ajándékbeszerzés, fotózás,.... és még bármi más, amit kihagytam.”
 
A zsűri tagjai első-második évfolyamon:
Mesterné Kaczor Enikő, Borók Anna, Hollós Dalma, Matkovicz Katalain, Molnár Viktória és  Opauszki Éva
 
A zsűri tagjai harmadik- negyedik évfolyamon:
Kérdyné Nagy Katalin, Igaz Ágnes, Legény Krisztina, Mészáros Judit és Schober Éva
                                                                                           
Köszönjük közreműködésüket!

Évfolyam elsők, az országos versenyre tovább jutók:
Paulovics Hanna  1.D
Pacsay Benjámin  2.C
Birovecz Bátor (3.B) és Radván Patrik (3.C)
Cseperkáló Rebeka (4.E)

Második helyezettek:
Lévay Balázs  (1.E)
Ecker Gabriella (2.B)
Németh Bálint (3.C)
Mikecz Pálma (4.B)

Harmadik helyezettek:
Koch Sámuel (1.B)
Eberhardt Judit  (2.E)
Kardos Benedek (3.E)
Ferentzi  Noémi  (4.A)

Az ünnepélyes díjkiosztásra november 28-án került sor.

Köszönjük, hogy megszervezhettük nektek!  Köszönjük, hogy segítettetek! Köszönjük, hogy versenyeztetek!                                                                        Zsuzsi és Kata néni
Publikálta: Pénzes Ferencné Zsuzsa
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium