BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Hófehérke Kalasnyikovval
2014.05.17.
Hogyan került Hófehérke a Bornemiszába, és miért fegyveresen? Eláruljuk a titkot: mindez az újságíró diákok versenyének döntőjén hangzott el, a győztes csapat egyik tagjától, egy képzeletbeli tudósítás részleteként… A tanév elején meghirdetett versenyben az elmúlt hónapok során 3 iskolaújság számot kellett elkészíteni, és az a 6 csapat, amely sikeresen teljesítette ezt a feladatot, 2014. május 16-án egy játékos vetélkedő keretében mérkőzött meg a dobogós helyekért.
A diáklapok versenyébe először többen is beneveztek, de ahogy haladt az idő, néhányan sajnos kimaradtak, mert idő vagy elszántság hiányában nem készítették el a lapszámokat. Így végül csak 6 csapat jutott a döntőbe (kettő a 7-8. és négy az 5-6. évfolyamról), amelyek együtt versengtek, de a 2 korosztály szerint részben eltérő feladatokat kaptak, és külön-külön értékelték a helyezéseket. Nagy örömére szolgált a szervezőknek, hogy a döntős csapatok közt a Hit Gyülekezete által fenntartott két vidéki iskolából (Hajdúsámsonból és Nyíregyházáról) jött tanulók is voltak. Nekik igencsak korán kellett kelniük, hogy 10 órára az Újszász utcába érjenek, de megérte: mind a két csapat dobogós helyet szerzett.
A zsűri a médiában gyakorló személyekből állt: Szobota Zoltán, a Hetek című országos közéleti hetilap lapszerkesztője, újságíró, Takács Mária, a HIT Rádió szerkesztője és Hollós Illés Pál, a BPG Éter című diákújságának szerkesztője és újságírója foglaltak benne helyet. A feladatok közti szünetekben hallhattunk tőlük a Hit Rádió működéséről, elérhetőségéről, műsorairól, illetve az Éter létrejöttének indítékairól, készítésének folyamatáról is.
 A vetélkedő feladatai az újságírás gyakorlati részleteihez kötődtek: interjúkészítés (helyben, 15-20 perc alatt) az iskola egyik dolgozójával; képzelt tudósítás Meseország tüntetéseiről, illetve fiktív interjú Poirot nyomozóval; a hír és tudósítás, illetve riport és interjú műfaji jellemzőinek elkülönítése (szétvágott szöveg mondatainak helyes sorrendbe állítása); még a korrektori munkát is kipróbálhatták a versenyzők egy újságcikk hibáinak megkeresésével. Jó hangulatban telt az idő, az Újszász utcaiak igazán bőséges vendéglátásban részesítették a diákokat: a tea, pogácsa, szendvics után a vendégek még ebédet is kaptak (néhányan zenei aláfestéssel).
Az ebéd után következett az eredményhirdetés: a korábban elkészült diáklapokra és a vetélkedő feladataira kapott pontszámok együttesen alakították ki a helyezéseket. Az 5-6. o. kategóriában a Bornemisza (Újszász utca) School Times újságának készítői győztek, de csak egyetlen ponttal maradt le a nyíregyházi Bethlen Gábor iskola Happy Hírek csapata. A 7-8. o. kategóriában a 2 csapat közül a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc iskola Suliháló lapjának szerkesztői nyertek. A győztes csapatok a könyvjutalom mellett ígéretet kaptak arra, hogy látogatást tehetnek majd a Hetek újság szerkesztőségében, illetve az ATV munkájába is bepillanthatnak.
A befejezés egységesen az az elhatározás volt: jövőre is folytatjuk!
Publikálta: Kovács Ágnes
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium