BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
1956-os megemlékezés
2016.11.11.
A Száva utcai általános iskola felső tagozatának megemlékezése az 1956-os forradalom eseményeiről
A lyukas zászló nyomában
1956-ra emlékeztünk
 
 
Az egész országban ezekben a napokban emlékeztek meg az 1956-os forradalomról. A 60. évforduló méltó megünneplését a Száva utcai általános iskolában is fontosnak tartottuk. Az volt a cél, hogy a diákok ne csak egy kötelező programon vegyenek részt, hanem magukénak érezzék ezt a napot, megértsenek valamennyit a forradalom céljaiból, ugyanakkor közösségi élményben is legyen részük.
Ezért a felső tagozaton az osztályok előzetes feladatokat kaptak. Az események fő helyszínei közül (Bem-szobor, Magyar Rádió, Kossuth tér, Corvin köz stb.) mind a négy osztály kapott egyet vagy kettőt, és az itt történteket kellett bemutatni tabló illetve prezentáció formájában. Az egyénileg vagy közösen történő anyaggyűjtéshez Navratyil Szabolcs történelemtanár adott hasznos tanácsokat. Ezenkívül a forradalom vezetőiről, a két oldalon használt fegyverek típusairól (Molotov-koktél, gépfegyverek, harci járművek stb.) és különböző neves vagy névtelen hősök emlékműveiről is lehetett információkat keresni, illetve szemtanúkkal, akkor élt személyekkel interjút készíteni.
Ezen a napok az osztálytermek is átalakultak: nem csupán a tablók kerültek ki a falakra, hanem korabeli tárgyakat, magyar zászlókat is hoztak a diákok, és a táblákat is fényképek, rajzok, az 56-os lyukas zászló ábrázolásai borították be. (Az egyik teremben még „lövésnyomokat” és „betört üveget” is láthattunk.) Több diák a korabeli felkelők, munkások, katonák ruháiban, nemzetiszínű karszalagjával és (játék) fegyvereivel jelent meg. A termek berendezése után a tanulók először a saját osztálytársaiknak mutatták be gyűjtésük eredményeit, azután a tornateremben az egész felső tagozat előtt is előadták a legjobbnak, legérdekesebbnek ítélt beszámolókat. Kiváló prezentációkat, ezenkívül izgalmas és megrendítő filmrészleteket, videókat is láthattunk. Szülőkkel, nagy- és dédszülőkkel készült interjúk tették (videofelvételről vagy a gyerekek felolvasásában) még életszerűbbé az események megismerését. Hallottunk például elégetett oroszkönyvről, vidéki tavacskába süllyesztett szovjet emlékműről, sebesülteket ellátó kórházról… A 7.-esek egy életképpel vezették be előadásaikat, a 6.-osok pedig egy kis színdarab formájában mutatták be a Rádió elfoglalását, amelyben mai diákok kerültek (egy időgép segítségével) a forradalmi események közepébe egy Molotov-koktélt ismertető kémiaóráról…
A sok hasznos és érdekes információ által jobban megérthettük az akkori eseményeket, egyben megbizonyosodhattunk arról, mennyi történelmet szerető és kreatív diák tanul iskolánkban.
Publikálta: Navratyil Szabolcs
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium