BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Ásványok nyomában
2017.04.19.
Az idei első gyűjtőutat a Velencei-hegység egykor aktív bányászati tevékenység színtereként jellemezhető lelőhelyekre szerveztük.
Az idei első gyűjtőutat a Velencei-hegység egykor aktív bányászati tevékenység színtereként jellemezhető lelőhelyekre szerveztük.
Népes csapatunk, mely több mint 30 lelkes érdeklődőből állt, április 9-én a délelőtti órákban kezdte meg a munkát.
A Pátka mellett található Szűzvári-hegyen a '60-as évekig működő fluorit és színesérc-bánya a növényzet által visszafoglalt meddőhányóin kutatva sok szép példány került a gyűjtőtasakokba: galenit (ólomérc), szfalerit (cinkérc), kalkopirit(rézérc) és az ezek mállásából képződött másodlagos ásványok. A szívós kvarc és a gránit alapkőzet miatt bizony sokszor szükség volt a kalapácsokra.
Pákozd településtől északra a szintén a '60-as években bezárt fluoritbánya maradványainak nyomait kutattuk. A fluoritot itt is ipari célokra bányászták: a kohászatban és az üveggyártásban hasznosították ezt a lila, zöldes vagy éppen sárgás színű ásványt. A meddőket már itt is visszafoglalta a természet, de azért találtunk megbontott sziklakibúvásokat, ahonnan tudtunk szedni leleteket.
A kirándulás rendkívül jó hangulatban telt és családi kikapcsolódásnak is kiváló volt.
Publikálta: Navratyil Szabolcs
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium