BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Erdőmentők a Bornemiszában
2020.10.13.
A tavaszi kényszerpihenő után ősszel folytatni szeretnénk az Ezt Elemezd programot, amelyet az Erdőmentők szervezet indított el. Iskolánk egy közeli kiserdő vizsgálatát vállalta el. A program sikeres elvégzéséhez idén is várjuk gimnazista diákok jelentkezését. Kedvcsinálóként közöljük a tavalyi program két résztvevőjének Gavra Gusztávnak és Flaisz Andrénak az élménybeszámolóját. A fotókat André készítette.

Pontosan egy éve, egy szép őszi délután a Határ úti Kiserdő felé vettük az irányt. Azzal a céllal mentünk az erdőbe és az Illatos-árokhoz, hogy víz- és talajmintát gyűjtsünk. A csapat Eggendorferné B. Cecília tanárnőből, valamint kilencedikes és tizedikes diákokból állt.

Miután mi, lelkes diákok bemerítettük a mintagyűjtő üvegeket a patak vizébe és elegendő vízmintát szereztünk, a társaság visszaindult az iskolába, hogy érdekes kísérleteket végezzen a begyűjtött mintákon.

Az iskolába visszaérve Kovács Mónika néni meg is kezdte a kísérletek előkészítését, majd belevetettük magunkat a laboratóriumok és kémcsövek izgalmas világába. Ez alkalommal még Móni néni vezette a kutatást, de reményeink szerint legközelebb már a diákoké lesz a főszerep, ahogy azt a program megálmodói is elképzelték. 

A kísérletsorozat nem jöhetett volna létre az Ezt Elemezd! nevű program nélkül. Ez a program egyedi módon ötvözi az oktatást a kutatással, egy éves előkészítést követően 2017 őszén indult útjára. Olcsó és átlagos iskolai körülmények között is elvégezhető mérésekkel megfoghatóvá teszi a kémia és biológia ismereteit, hosszú távú célja, hogy a diákok önállóan ismerkedjenek meg a természettudományos tantárgyak szépségével. A program első állomása Budapest IV. kerülete volt. A második lépcsőfok a teljes főváros (köztük iskolánk) bevonása, a végcél pedig az akció kiterjesztése az egész országra.
 

Publikálta: Bagyarik Cecília
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium