BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Az Ásvány- és kőzettan szakkör túrái
2010.11.19.
Szeptember végéna Szávás diákok körében népszerű ásvány-és kőzettan szakkör a Vértes lábánál elhelyezkedő egykori bauxitbányákat látogatta meg, utána a szakkör tagjainak részvételével november 13-án gyűjtést szerveztünk az Üröm melletti Róka-hegy egykori bányájába, amelyet azóta geológiai tanösvénnyé nyilvánítottak.
Kirándulás a „nagy vörös játszótéren”

Szeptember végéna Szávás diákok körében népszerű ásvány-és kőzettan szakkör a Vértes lábánál elhelyezkedő egykori bauxitbányákat látogatta meg. A terepgyakorlatnak a túrázáson kívül a gyűjtés is célja volt, ugyanis olyan lelőhelyről volt szó, amelyet Gánt mellett évtizedekig műveltek úgy a felszínen, mint a mélyebb szinteken. Az utóbbi emlékére a Baglyas-hegy oldalában kialakított bányászati múzeum hívta fel a figyelmünket. A külfejtések területe több hektárnyi, így csak két óriási bányaudvart látogattunk meg: a Harasztos és a Meleges nevű egykori fejtési területeket. A néha előbukkanó nap fényében olyan látványt nyújtottak, mintha nem is a Vértesbe, hanem a Marsra jöttünk volna ásványt gyűjteni. A jellegzetes színt mindenekelőtt a vasoxid számtalan formában, sűrűségben és árnyalatban előforduló jelenléte okozza. Az alumínium gyártásához szükséges bauxitot a mészkővidék összetöredezett medencéiben felhalmozódott magas vas- és alumínium-tartalmú ásványok jelenléte biztosította egészen a ’80-as évek közepéig. Azért még a mai napig gyűjteni lehet a vasoxid hematit és goethit nevű változatait, valamint a mészkő repedéseiben szépen kristályosodott kalcitot, markazitot. A bauxitot egykor fedő agyagban pedig csodás, víztiszta gipszkristályok gyűjthetőek. Ami a terület igazi érdekességét adja, az a rengeteg ősmaradvány és lenyomat, amelyet szinte minden külfejtés területén gyűjthetünk csigák, kagylók formájában.
Csapatunk jelen lévő 26 tagja az itt eltöltött nap után gazdag zsákmánnyal térhetett haza, mindezek mellett pedig sikerült megmozgatniuk is magukat a nagy vörös játszótér sziklái és buckái között.

Enyhe november: irány a természet

Az ásványtan szakkör tagjainak részvételével november 13-án gyűjtést szerveztünk az Üröm melletti Róka-hegy egykori bányájába, amelyet azóta geológiai tanösvénnyé nyilvánítottak. A csillaghegyi HÉV megállójától elég meredek kaptató indul Üröm felé, mégis talán ez a legjobb megközelítési módja a területnek. A negyedórás „bemelegítés” után végre letáborozhattunk a szebb napokat is látott bányaudvar kirándulóknak kialakított részén, hogy rövid eligazítás, és balesetvédelmi tájékoztatás után mindenki elindulhasson az általa kiszemelt terület felfedezésére. A hely különlegességét az adja, hogy a hegyet alkotó mészkősziklát forró vizes oldatok járták át, amelyek itt-ott gazdagon tartalmaztak oldott vasoxidot, sőt higanyszulfidot is. A víz sok helyen barlangjáratokat is kialakított, ám ezek bejáratán túl vagy lehetetlen, vagy már túl veszélyes tovább merészkedni. Az egykori hévizes oldatokból az ásványgyűjtők nagy örömére rendkívül formagazdag és változatos ásványok váltak ki. Az egykori bányában leginkább kalcitot, aragonitot, baritot, a vasoxid ásványait gyűjthetünk. Mivel természetvédelmi területről van szó, a sziklafal bontása tilos, így marad a törmelék szisztematikus átvizsgálása. Ritkaságok is jelen vannak, ám ezekre az ásványfajokra csak a kitartó gyűjtő lelhet rá. Ilyen a Magyarországon egyedülálló módon csak itt előforduló, higanytartalmú metacinnabarit, melynek apró kristályait e cikk írója is csak kilencedik gyűjtőtúráján talált meg. A szakkör tagjai azonban annyira lelkesek voltak a sok kalcit és borsókő láttán, hogy két óra elmúltával már megteltek a reklámszatyrok és hátizsákok a szép karbonátokkal, melyek között akadt nem egy múzeumba illő példány is.

szerző: Navratyil Szabolcs
Publikálta: Hack Andrea
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium