BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Az FC Internazionale Milano (INTER) akadémiájának első európai partnere a Szent Pál Akadémia FC
2018.03.22.
A Szent Pál Akadémia FC és az FC Internazionale Milano (INTER) között szaktudás átadási megállapodás megkötésére került sor, melynek keretén belül Európában először az SZPA FC partnereként jelenik meg az INTER Academy, az INTER ifjúsági futball programja.
A Szent Pál Akadémia FCés az FC Internazionale Milano (INTER) közötti szaktudás átadási megállapodást nemzetközi sajtótájékoztatón jelentették be az együttműködő felek. Az INTER részéről a 143-szoros argentin válogatott, a fekete-kékek korábbi legendás hátvédje és a klub jelenlegi alelnöke, Javier Zanetti, a Szent Pál Akadémia FC részéről Horváth András, a Hit Gyülekezete oktatási főigazgatója írta alá a három évre szóló megállapodást.

A sajtótájékoztatón mindkét klub részéről hangsúlyozták, hogy nem versenyistállót kívánnak létrehozni; a focisták technikai képzése mellett lehetőséget kívánnak teremteni a vezetésükkel képzett fiatalok emberi kvalitásainak, sportolói erényeinek fejlődésére is.
Ne csak focistaként, hanem emberként is fejlődjenek” – fogalmazott Javier Zanetti, akinek szavai egybecsengnek Horváth András oktatási főigazgató nyilatkozatával: „Edzőink oroszlánrészt vállalnak abban, hogy fiataljaink a sport által közösségünk oszlopos tagjaivá formálódjanak. Olyan embereket nevelnek, akik nemcsak egy közös célért tanulnak meg küzdeni, de társaikat a pályán kívül is a hit útján való maradásra tudják ösztönözni.

Jó hír a labdarúgás szerelmeseinek, hogy nem csak a profi focista karrierre vágyó fiatalok vehetnek majd részt az INTER Academy-Szent Pál Futball Klub edzésein: „Minden óvodás, általános iskolás és gimnazista fiúnak és lánynak szól ez a lehetőség”- hallhattuk Horváth Andrástól.

Az együttműködés részleteiről megtudhattuk, hogy kezdetben 150 fiatal labdarúgó képzését irányítják majd az Olaszországból ideiglenesen hazánkba költöző edzők. Később ezt a munkát kiterjesztik a Hit Gyülekezete által fenntartott vidéki oktatási intézmények fiatal labdarúgóira is. Az együttműködésnek természetesen nyertesei lesznek azok a magyar edzők is, akiknek szakmai képzését a közös munkában, valamint milánói továbbképzéseken fogják biztosítani az INTER szakemberei.

A nemzetközi sajtótájékoztatónak, és a megállapodás aláírásának a Groupama Aréna adott otthont. A jeles eseményt megtisztelte jelenlétével Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, Thomas Doll, az FTC labdarúgó csapatának edzője, Gera Zoltán, az Fradi és a magyar válogatott sikeres labdarúgója, valamint csapattársai közül Hajnal Tamás, Leandro de Almeida és Fernando Gorriarán.

A sajtótájékoztató után az olasz és magyar edzők vezetésével, közel 100 fiatal labdarúgó részvételével, és a „Kapitány” – Il Capitano - aktív közreműködésével, a Groupama Aréna gyepén megtartották az INTER Academy-Szent Pál Futball Klub első nyilvános edzését. Az edzést megtekintették a sajtótájékoztató résztvevői, a focisták szülei és iskolatársai, de láthattunk és hallhattunk lelkes INTER szurkolókat is, akik olasz szurkolói rigmusokkal éltették az INTER-t 2010-ben BL győzelemre vezető Capitano-t, miközben – rövid időre ugyan – mediterrán hangulatot csempésztek a hideg budapesti arénába.

Az olasz küldöttség a hivatalos program után egy könnyedebb rendezvényre volt hivatalos. A Capitano és kísérői ellátogattak a Bornemisza Péter Gimnáziumba, ahol a 12 évfolyamos oktatási intézmény – amelyik a Szent Pál Akadémia FC labdarúgó diákjainak többségét biztosítja - általános iskolás és gimnazista tanulóinak körében, kevésbé protokolláris, inkább baráti légkörben, jó hangulatban mutatták be a megállapodást a fiataloknak. Miután elhangoztak a lényeges információk, és elkészültek a hivatalos fotók, következhetett az a része a programnak, amit a fiatalok legjobban vártak: autogram- és szelfi-gyűjtés az argentin legendától! A „Kapitány” őszinte és türelmes kitartása igazolta számunkra, hogy nem csak a pályán tudott nagyszerű teljesítményt nyújtani, de emberként is bírja azokat az erényeket, amiknek a kialakítását és erősítését oly fontosnak tartja a felnövekvő labdarúgó generációban.
 
A két futballklub között létrejött, Európában eddig egyedülálló megállapodásról beszámolt a nemzetközi sportsajtó is.
A legnagyobb olasz sportújság, a La gazzetta dello sport fotókkal gazdagon illusztrált, terjedelmes cikkben tudósít az eseményről:
http://www.passioneinter.com/notizie-nerazzurre/inter-budapest-academy-ungheria-zanetti/
 
Az INTER hivatalos weboldala – www.inter.it– részletesen bemutatja a megállapodást, hosszan idézve az alelnök, Javier Zanetti gondolatait:
 „Biztos vagyok benne, hogy sikeres lesz az Inter Academy Magyarországon, mivel egy kompetens partnerrel és egy kiépített iskolahálózattal dolgozunk együtt. Ez ideális alap a morális és sportolói értékek átadására és a gyerekek fejlesztésér,  nem csak futballistaként, hanem emberként is.”
 
A sportműsorokat és sportközvetítéseket sugárzó neves amerikai sportcsatorna, az ESPN is beszámol az eseményről. Tudósításukban kiemelik, hogy az INTER Academy  Dél-Amerikától a Közel-Keleten át a Távol-Keletig ívelő hálózata első európai tagjaként a magyarországi Szent Pál Akadémia FC-t választotta együttműködési partnerként:
http://global.espn.com/football/internazionale/story/3426626/inter-milan-open-youth-football-academy-in-hungary
 
A magyar sportajtóban a 24.hu kiemelte Barbara Biggi, az Inter nemzetközi utánpótlás-igazgatója szavait: a nyolc éve született akadémia célja elsősorban az, hogy „jó embereket, karaktereket formáljanak, másodsorban pedig az, hogy profi sportolókat, akiknek a kitartás, az áldozatkészség és a csapatszellem az erényük”.
 
A DIGI Sport híradójának nyilatkozva az argentin legenda röviden megfogalmazta, melyek azok az erények, amiket két évtizedes sikeres sportolói pályafutása kulcsának tart. Szavai szolgáljanak tanulságul azoknak, akik szeretnének az életben, a sportban sikeresek lenni, és nem félnek megfizetni ennek az árát:
"A kitartás, a szorgalom olyan karakterjegyek, amelyeket minden edzőnek értékelnie kell. Ezek nagyon fontos alapok a sikerhez. Azok a gyerekek vihetik a legtöbbre, akikben megvan a kellő áldozatkészség és a hűség.”
 
Fotók: INTER Academy Szent Pál Hungary - Dósa Győző (Beloved.hu)
Világsztár a Bornemisza Gimnáziumban
Publikálta: Turóczi Gábor
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium