BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Az országos bajnok
2012.04.21.
Pásztor Máté, iskolánk 4.e-s tanulója az asztalitenisz Magyar Bajnokságon, Kecskeméten április 5-én, csütörtökön elnyerte az aranyérmet és a kupát. Ez természetesen azt jelenti, hogy a legjobb lett a korosztályában, ami nem egész kétéves versenyzői pályafutása alatt először (de reméljük nem utoljára) történik meg vele. A szép sikerhez szívből gratulálunk!
Jókedvünk azért is nagy, mert Máté nálunk, a Száva utcai hagyományos keddi pinpongozásokon  kezdte a rendszeres játékot, 2010 februárjában, miután szüleivel a ligetben elsajátította az alapokat. Akkor még úszott és intenzíven focizott is, majd az év augusztusában hangsúlyozott javaslatunkra felkereste a legközelebbi  asztalitenisz egyesületet, hiszen kétség nélkül látszott: érdemes minél előbb komolyan vennie ezt a sportot. Itt, a Pénzügyőr SC-ben, ahol több más Bornemiszás is játszik, kezdte el az intenzív edzéseket és a versenyzést Máté, majd egy évvel ezelőtt a BVSC-be igazolt, mely egyesület a sportág egyik zászlóshajója az utánpótlásképzésben ma is.    
Máté élete első „interjújában” elmondta, hogy azért is szereti ezt a sportot „mert izgalmas és magadnak csinálod a pontokat, nem a csapatodnak, és ha elrontod a pontot, nem hibáztathatod a csapattársaidat…” 
Mint megannyi más ifjú pinpongosnak, neki is a világbajnok és sokszoros Európa-bajnok német Timo Boll a példaképe, aki Máté véleménye szerint egyedül képes felvenni a versenyt a kínaiakkal. Különösen az tetszik neki, hogy Boll „…meccs közben csak a pingpongra figyel, semmi másra. És ha elrontja a pontot, akkor odaáll nyugodtan az asztalhoz és folytatja tovább a játékot, nem idegeskedik, még akkor se, ha vesztett. ”
Máté távolabbi céljai között az országos ranglistán való előkelő helyezés szerepel, majd nagyobb korában a válogatottság és a nemzetközi versenyeken részvétel. Mostani eredményei és odaszánása alapján minderre jó esélye van. A legfontosabb évek azonban ezután következnek, hiszen ebben az igen összetett sportágban a jók és legjobbak között nem annyira a briliáns technikai tudás, hanem az önfegyelem, a célra koncentrálás, a vert helyzetből fordítás képességének birtoklása, tehát nagy részben jellembeli-belső tulajdonságok tesznek különbséget.
Lehetséges, hogy nem csak a sportban hasznosak mindezek…? 

Publikálta: Pálfy Gyula
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium