BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Az országos bajnok
2012.04.21.
Pásztor Máté, iskolánk 4.e-s tanulója az asztalitenisz Magyar Bajnokságon, Kecskeméten április 5-én, csütörtökön elnyerte az aranyérmet és a kupát. Ez természetesen azt jelenti, hogy a legjobb lett a korosztályában, ami nem egész kétéves versenyzői pályafutása alatt először (de reméljük nem utoljára) történik meg vele. A szép sikerhez szívből gratulálunk!
Jókedvünk azért is nagy, mert Máté nálunk, a Száva utcai hagyományos keddi pinpongozásokon  kezdte a rendszeres játékot, 2010 februárjában, miután szüleivel a ligetben elsajátította az alapokat. Akkor még úszott és intenzíven focizott is, majd az év augusztusában hangsúlyozott javaslatunkra felkereste a legközelebbi  asztalitenisz egyesületet, hiszen kétség nélkül látszott: érdemes minél előbb komolyan vennie ezt a sportot. Itt, a Pénzügyőr SC-ben, ahol több más Bornemiszás is játszik, kezdte el az intenzív edzéseket és a versenyzést Máté, majd egy évvel ezelőtt a BVSC-be igazolt, mely egyesület a sportág egyik zászlóshajója az utánpótlásképzésben ma is.    
Máté élete első „interjújában” elmondta, hogy azért is szereti ezt a sportot „mert izgalmas és magadnak csinálod a pontokat, nem a csapatodnak, és ha elrontod a pontot, nem hibáztathatod a csapattársaidat…” 
Mint megannyi más ifjú pinpongosnak, neki is a világbajnok és sokszoros Európa-bajnok német Timo Boll a példaképe, aki Máté véleménye szerint egyedül képes felvenni a versenyt a kínaiakkal. Különösen az tetszik neki, hogy Boll „…meccs közben csak a pingpongra figyel, semmi másra. És ha elrontja a pontot, akkor odaáll nyugodtan az asztalhoz és folytatja tovább a játékot, nem idegeskedik, még akkor se, ha vesztett. ”
Máté távolabbi céljai között az országos ranglistán való előkelő helyezés szerepel, majd nagyobb korában a válogatottság és a nemzetközi versenyeken részvétel. Mostani eredményei és odaszánása alapján minderre jó esélye van. A legfontosabb évek azonban ezután következnek, hiszen ebben az igen összetett sportágban a jók és legjobbak között nem annyira a briliáns technikai tudás, hanem az önfegyelem, a célra koncentrálás, a vert helyzetből fordítás képességének birtoklása, tehát nagy részben jellembeli-belső tulajdonságok tesznek különbséget.
Lehetséges, hogy nem csak a sportban hasznosak mindezek…? 

Publikálta: Pálfy Gyula
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium