BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Szülő
Egy folyamatosan kinyíló ajándékcsomag
2011.03.17.
Nekünk szülőknek elsődleges lehetőségünk és felelősségünk gyermekeink tehetségének felfedezése, ápolása, de egészséges tehetségeket csak megfelelő családi háttér biztosításával tudunk kinevelni.
A márciusi klubnapon több meghívott előadó részvételével egy nagyon kellemes és hasznos teltházas estét tudhatunk magunk mögött a Száva utcai tornateremben.

Borbély József és Rita szülők elmondták, hogy milyen fontos, hogy gyermekünket áldásnak, ajándéknak tekintsük, mert akkor felfedezzük bennük azokat az ajándékokat, melyeket Isten rajtuk keresztül nekünk készített.

Gyermekeink egy folyamatosan kibontandó ajándékcsomagok.

Nagyon fontos, hogy elsősorban keresztényeknek, jó keresztényeknek, hívőknek neveljük gyermekeinket, mert a profizmushoz mindenképp olyan közegbe is el kell engednünk gyermekeinket, ahol szilárdan meg kell állniuk hitben.

Különböző ajándékok különböző korban fejlődnek ki, illetve kell felismernünk őket. Nagyon fontos, hogy gyermekeink érdeklődését már kis gyermek korában felfedezzük, ezért az együtt töltött idők rendkívül fontosak. A gyermek minden iránt érdeklődik, ezeket ki kell elégítenünk, így fel tudjuk ismerni bennük a tehetséget, amit Isten ajándékozott nekik. Figyeljük mozgásukat, miben ügyeskednek...

Petrőcz László lelkész szintén kiemelte a család, szülők munkájának fontosságát a tehetségek felfedezésében és gondozásában. MInden gyermek más és más területen lehet sikeres, de legfontosabb, hogy hitben erős, elkötelezett életet éljenek, erre neveljük őket. A tehetségének felismerése és azok ápolása semmit sem ér, ha gyermekünk eltávolodik szüleitől, vagy hitben kudarcot vall.

A legfontosabb, hogy kiegyensúlyozott, hitben erős gyermekeket neveljünk, és ne hagyjuk elkallódni a tehetségüket. Fontos az egyensúly e két dologban. A tehetségének kibontakozásában is fontos figyelni a motívumokra, mi motiválja gyermekünket cselekedeteiben. Kinek adja a dicsőséget?

Gyermekünk tehetségének kibontakozásában, hitéletének sikerében meghatározóak lehetnek a kapcsolatai, értékrendje. Ebbe szülőként kötelességünk beleszólni, nevelni, vezetni gyermekünket.

Pálffy Gyula és fia beszámolója alapján kiderült, hogy sokszor a véletlenek illetve a kényszer is segíthet egy tehetség kibontakozásában, de mindez egy megalapozott jó hitélettel párosulva hozza az igazi sikert.

Ifj. Pálffy Gyula őszintén bevallotta, hogy kezdetben csak szüleinek való engedelmességből tanult, majd később az érdeklődési körében plusz energiát is be kellett fektetnie a sikereihez.
Részben visszahúzta, illetve nehéz volt leküzdenie osztálytársainak csúfolását, akik tanulás helyett az ő sikereire irígykedve strébernek stb. nevezték.


Iskola váltás után ez a helyzet megváltozott, sokkal könnyebben is ért el sikereket, mert társai értékelték plusz munkáját. Ez a természetes.

Mi milyen értékekre neveljük gyermekeinket?
Mi számukra a nagyobb érték, a balhés gyerek, vagy a jó tanuló, aki feladatait rendben megcsinálja?
Cikizik, vagy felnéznek azokra az osztálytársaikra akik szabadidejükben is versenyekre készülnek, mialatt mások esetleg filmet néznek, vagy pihennek?

Teremtsünk gyermekeink számára olyan környezetet, neveljük őket olyan értékrendre, melyben a jót jutalmazzák, a rosszat pedig megbüntetik!


Publikálta: Opauszki László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium