BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Pöttyös Panni és aki mögötte áll
2011.11.15.
Egy kis ismeretterjesztés. Sokan ismerik és szeretik a Pöttyös Panni könyvsorozatot és sokan nem tudják, hogy ki is volt a sorozat szerzője. Sokakat megkérdeztem erről és csak a kérdezettek negyede tudta a lényeget. Pedig jó lenne, ha tudnának róla. Ebben szeretnék segíteni.
Nézzük először a wikipédiát, egy lényeges részletet:

"Az írónőt a média is felfedezte. TV-filmekben, video-kazettákon láthatjuk, hallhatjuk, ahogy nevezték: az ezoterika, az okkultizmus „nagyasszonyát” ..... Az Academia Occulta megismertetett bennünket Jézus életének kevéssé ismert momentumaival, megtudhattuk, hogy léteztek esszénusok, elvezetett a gnosztikus irodalom kapujához."

Az ezotéria nagyasszonyáról van tehát szó, munkásságának ez a lényege, mondhatni az "okkult tudományos akadémia"alapító elnökei közé tartozik. A Szepes Mária Alapítvény honlapja így ír műveiről:

"Szepes Mária leghíresebb regényét, a Vörös Oroszlánt 1939-ben, Tihanyban kezdte írni. 1946-ban jelentette meg a Hungária Kiadó, igen nagy feltűnést keltett. Az év bestseller könyve lett. Az 1947-es államosítás után a többi hasonló sorsra szánt könyvvel együtt ezt is bezúzták. Hazánkban 1984-ben csonkított formában adták ki elsőként újra. Azóta már nagyon sok kiadást megélt teljes terjedelmében. Németországban túl van a tizedik kiadáson, ott 1984-ben az év könyvének választották. Megjelent még Svájcban, Brazíliában, Spanyolországban, Amerikában, Portugáliában, Romániában. Másik két nagyregénye a Raguel 7 tanítványa, és a Varázstükör szintén hatalmas beavatási opusz, több kiadást megélt hazánkban, és Németországban is megjelent mindkettő.
A háborút követően a mesékben bujkált.  Itt is kimagaslót alkotott. A Pöttyös Panni mesesorozatát ma is szeretik a gyerekek és felnőttek egyaránt. 14 Pöttyös Panni könyve jelent meg, amely még öttel egészül ki, és hét egyéb mesekönyve, amelyből 5 szintén megjelent már. További mesekönyvek várnak feldolgozásra."

Az alapítvány Szepes tanait terjeszti. Őszintén és pontosan fogalmaznak: Szepes a mesékben bujkál, okkultista mivolta nehezen tettenérhető. Mégis van egy-két érdekes, elgondolkodtató pont. A Csupaszín című Pöttyös Panni könyv 15. oldalán Panni óvónénije más felnőtteknek magyaráz:

"...de Eszter néni megmagyarázta nekik, hogy az óvodának van egy képzeletbeli barátja a jövőből, Modula Csillának hívják. A gyerekek sok mindent megtudnak tőle, milyen lesz az a világ, amelybe ők belenőnek, különösen akkor, ha együtt képzelik el."

A 28. oldalon Panni egy rajzversenyen ezt a Modula Csillát rajzolja le, nem múlt el nyomtalanul az élmény.

Szepes Mária 2007-ben adta utolsó interjúját az Elixír magazinnak, ebben kijelenti:

"Feladatom, hogy felemeljem azokat, akik nem látnak tisztán, de vágynak a fényre. Ugyanakkor természetesen minden ember mágus, azaz birtokában van annak a teremtő erőnek, amellyel megváltoztathatja saját életét. Az önismeret nagyon fontos, ebben jó iránytű lehet a grafológia, az asztrológia, vagy akár a reinkarnációs út megvilágítása."

Remélem, sikerült segítenem. Szerettem volna megvilágítani, ki áll a kedves-aranyos ovis Pöttyös Panni mögött, hogy kinek a mentalitása-szellemisége bujkál ezekben a gyerekeknek készült kis könyvekben. Jó, ha tudjuk ezt, amikor könyvesboltban vagy könyvtárban járunk-kelünk, így karácsonyhoz közeledve  ez különösen fontos.

Publikálta: Longauer László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium