BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
"A cseh történelem nagy pillanata"
2012.06.19.
Egyben az antináci történelem nagy pillanata
Ünnepeltek Csehországban:

"A cseh történelem nagy pillanata volt Petr Necas miniszterelnök szerint, amikor 70 évvel ezelőtt Prágában cseh ejtőernyősök merényletet követtek el Reinhard Heydrich, a németek által megszállt és létrehozott cseh protektorátus vezetője ellen, aki belehalt sebeibe.

"Ez az esemény egyben cáfolja azt a mítoszt, amelyet gyakran mi terjesztünk önmagunkról, hogy megalkuvó nemzet vagyunk. Ezek a férfiak nem alkudtak meg, az utolsó töltényig harcoltak, és soha nem adták meg magukat" - jelentette ki Necas hétfőn Prágában a hivatalos évfordulós ünnepségen.

Václav Klaus köztársasági elnök szerint a cseheknek kötelességük emlékezni mindazokra, akik ezt a merényletet előkészítették és végrehajtották.

"Az ejtőernyősök sok cseh katona számára ma is példaképül szolgálnak, és ez egy olyan történelmi esemény, amire építeni lehet" - jelentette ki Alexandr Vondra védelmi miniszter.

A londoni cseh kormány által küldött ejtőernyősök 1942. májusa 27-én Prágában merényletet követtek el Heydrich ellen, aki sebeibe belehalt. Ezt követően rendelték el a nácik június 10-én Lidice, majd két hét múlva Lezáky teljes megsemmisítését. A lakosokat agyonlőtték, illetve koncentrációs táborba vitték. Az ejtőernyősök a prágai pravoszláv templom kriptájában bújtak meg, s több napi harc után 1942. június 18-án ott végeztek velük a nácik. Az évfordulós megemlékezésre a templom előtt került sor."Nagyon-nagyon fontos esemény ez, valóban. ( Egy regény erről. A kép forrása. )

Publikálta: Longauer László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium