BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
MÜPA partneriskolai kapcsolat
2013.07.21.
Ebben a tanévben Zeneiskolánk a Művészetek Palotájának partneriskolájaként számos programban vehetett részt, úgymint házlátogatás, matinékoncertek, és a Nemzeti Filharmonikusok próbája Kocsis Zoltán vezetésével.
    "A hallgatók számára, csakúgy, mint a legtöbb zenész számára, a szépség és az érzelem az egyedüli komponensek, melyeket a zenéből átél és megért. Mi alakítja a hallgató zeneértését? A zeneoktatás, amit az iskolában kapott, és a koncertélet, amiben részt vesz. Ha még mindig hiszünk a zene embereket megváltoztató erejében és hatalmában, s látnunk kell, hogy az általános korszellem a zenét a központi pozíciójából a perifériára szorította,- a megindítóból tetszetőssé alakította át,- akkor szinte kiúttalan helyzetben találjuk magunkat. Ebbe azonban nem törődhetünk bele."  Nicolaus Harnoncourt

    A MÜPA partneriskolai kapcsolat célja, hogy klasszikus koncertlátogató közönséget szerezzen a felnövekvő új generáció tagja közül. Ismert tény,  hogy a fiatal közönség egyre kisebb arányban képviselteti magát a koncerttermekben. A művészetre, a kultúra értékeinek megbecsülésére történő nevelés klasszikusan három területen zajlik: a családban, az iskolákban és a kultúrmédiumokon keresztül. A Művészetek Palotája mint kultúrmédium kívánja kivenni a részét ebből a tevékenységből. Az idelátogató gyerekek otthon érzik magukat ebben a rendkívül modern épületegyüttesben, ahol számos világhírű művész, zenekar, karmester lép fel estéről estére. Tapasztalat és élmény. Ennek a kettőnek a birtokában fog eljutni a zene öröme az ifjúsághoz. Mi is ebben a programban vettünk részt ebben a tanévben zeneiskolánk diákjaival.
     A tanév elején egy érdekes hangszerkiállításon voltunk, ahol hangszerkészítők mutatták be a legkülönbözőbb hangszereket számunkra. Majd decemberben a Nemzeti Filharmonikusok próbájára ülhettünk be, ahol Csajkovszkij Diótörőjét gyakorolták a karácsonyi előadásra. Ezt követően Körmendy Zsolt, a családi és ifjúsági műsorok szerkesztője mesélt a zenészek munkájáról, és a zenekari próba felépítéséről a gyerekeknek. Több matinékoncerten is részt vettünk, pl. Fülei Balázs zongoraművész hangversenyén, ahol "Skandináv csemegék" címmel a norvég Eduard Grieg zongoradarabjai csendültek fel. Egy másik alkalommal „ti-ti tá” címmel a költészet napja alkalmából megrendezésre kerülő színdarabot nézhettük meg, ahol Tamkó Sirató Károly megzenésített verseit hallhattuk.
  "Irány a MÜPA" címmel egy kulissza házlátogatás jelentette talán a legnagyobb élményt mindannyiunk számára, amikor az egész MÜPA a szemünk előtt tárult fel.  Elsőként a nagy Bartók hangversenyterembe ültünk be, majd benézhettünk a hangmérnöki stúdióba, és a vágószobába is, megnézhettük a Fesztivál színház színpadát felülről, látva a gigantikus méreteket, és a modern technikai berendezéseket. Ez a létesítmény valóban forradalmian egyedülálló, és újfajta élményt nyújt az idelátogatók számára. Reméljük, hogy valóban hozzájárultunk ezekkel a programokkal ahhoz, hogy a felnövekvő Bornemiszás diákok szívesen fognak koncertekre járni, értő szívvel, értelemmel és füllel.

"Eleget teszünk-e arra, hogy népünkben a magasabb zene igényét felkeltsük, fokozzuk, hogy megtanítsuk hallani? Mert hiába játsszuk akár Bartók, akár Beethoven műveit napestig, ha nem gondoskodunk róla, hogy minél többen legyenek, akik hallva hallják, értve értik."       Kodály Zoltán
Publikálta: Kálmán Andrea
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium