BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
A Zenetudományi Intézetben jártunk
2013.07.19.
Ősszel a Zeneiskolások egy csoportja a Budai Várban tett tanulmányi kirándulást, ahol a Zenetudományi Intézet időszakos kiállítását tekintettük meg. A kiállítás témája: Magyarországi hangszerek a 18-19. században.
    "A Zenetörténeti Múzeum 1969-től fogva gyűjti a Magyarországon fellelhető zenetörténeti tárgyi emlékeket, mindenek előtt a hangszereket. Ezen a kiállításon a 18. század második felétől a 20. század második évtizedéig kaphat a látogató betekintést a hangszerek változásaiba, fejlődésébe. A legkorábbi darabok, - az orgona, hárfa, klavichord, asztalzongora, viola da gamba,- a 18. századbó származnak, magyar és külföldi készítők munkái. A zongorák, fafúvós hangszerek, gitárok, hegedűk, amelyek a polgárság körében igen közkedveltek voltak, párizsi, bécsi, londoni és pesti műhelyekből származnak. Külön figyelmet kapnak a hazai hangszerkészítők munkái, úgymint Beregszászy Lajos zongorakészítő mester hangszerei. Az itt kiállított hungarikumnak tekinthető cimbalom első használója Erkel Ferenc volt."
Ezt a bevezetőt a kiállítás anyagát képanyaggal is illusztráló prospektusban olvashatjuk.
    Miért fontos vajon, hogy mai gyerekek meglássák, milyen hangszereket használtak hazánkban évszázadokkal korábban? Egyrészt mert megtudhatják, milyen fontos szerepet töltött be a zenélés a hétköznapokban, nemcsak a főúri családoknál, hanem a polgári otthonokban is, másrészt megfigyelhetik, mennyit változott a hangszerek minősége, hogyan alakultak át modern hangszerekké a régebbiek. Meglepő volt, milyen sokfajta eredeti hangszer maradt fenn az utókor, így a mi számunkra is, felújítva, eredeti szépségükben. Némelyiket meg is lehetett szólaltatni. Megismerhettük a híres hangszerkészítő családokat, és megtudhattuk, hogy Párizs, London és Bécs mellett Pest városa is híres volt hangszerkészítő műhelyeiről.
A kiállítást követően az egykori Erdődy villa épületének koncerttermében közös kis hangversenyt rendeztünk Király Csaba zongoraművésszel és barokk furulyás művészbarátjával, melyen zeneiskolás gyerekeink is játszottak.
 
Publikálta: Kálmán Andrea
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium