BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Bogdán Márta és Unyi Roberta sikere a X. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Versenyen
2015.05.01.
Gimnazistáink, Bogdán Márta és Unyi Roberta második helyezést értek el a X. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Versenyen Balassagyarmaton Kétzongorás kategóriában 2015. április 17-én, felkészítő tanáraik Mózes Patrícia és Oromszegi Bence. Márta három nappal azelőtt nyerte el az iskolai Bornemisza Hangja zenei versenyen a Hangszeres kategóriában az első helyezést zongora produkciójával, amit Robertával adtak elő
A versenykiírás az alábbi linken olvasható:
http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/tanulmanyi_versenyek/muveszeti_versenyek/2014_2015_vk/208_orszagos_zongora_negykezes_es_ketzongoras_verseny_1415.pdf
 
Az alábbiakban fogadják szeretettel Bogdán Márta élménybeszámolóját a versenyre való felkészülésükről, az országos döntőbe való bejutásukról, valamint az azon való sikeres szereplésükről.
 
„Roberta és én már sok éve zongorázunk, nem egyszer játszottunk együtt négykezeseket. Ezeket mindig nagyon élvezzük, hisz elég jól össze vagyunk szokva – fél szavakból is megértjük egymást, mert nagyon jó barátok is vagyunk. De ez a kétzongorás verseny nagyobb kihívásnak tűnt, mert csak heti egyszer tudtunk próbálni olyan teremben ahol van két zongora, nem beszélve arról, hogy sokkal nehezebb a darabokat két zongorával megvalósítani.

Az egyik darab egy lírai lassú zene volt, a másik pedig egy nagyon híres tangó, ami már az első pillanattól a kedvencünk volt: Piazzola: Libertangó. A versenyen előírás, hogy szigorúan nyolc percet lehet egy párosnak játszani, a két darab azonban jóval több idő volt kezdetben, így a tangó tempóját egyre gyorsabbra kellett venni, hogy az időbe beleférjünk, ami ugyancsak nem volt könnyű.
A Budapesti versenyre tehát ezeket vittük. Eljátszottuk őket és a zsűri nagyon mosolygott, úgyhogy valószínűleg tetszett nekik a műsorunk. Az országos döntőbe csak azok a versenyzők jutottak be, akiket a zsűri 50 pont fölé pontozott (60 volt a max). Mi, ha jól emlékszem 52 pontot szereztünk – második helyezettek lettünk.

Az országos döntőt Balassagyarmaton rendezték meg 2015. április 17-én. Összesen öt páros jutott be az országból. Amint leérkeztünk, zongoratanárom Mózes Patrícia és lánya, Roberta tanára, Oromszegi Bence, Roberta és én elmentünk ebédelni, azt követően pedig a helyszínre mentünk, hogy előtte még tudjunk gyakorolni.

A zsűritagok mind nagyon neves zenészek voltak: Eckhardt Gábor - zongoraművész, egyetemi adjunktus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, Gimnázium és a Tóth Aladár Zeneiskola tanára, Megyimóreczné Schmidt Ildikó - zongoratanár - tanszakvezető, a pécsi VKI Liszt Ferenc Zeneiskola és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanára valamint Réti Balázs - tanszékvezető főiskolai docens, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet tanára.
 
Ismét eljátszottuk tehát a műsorunkat és nagy meglepetésünkre megint nagyon mosolyogtak a zsűritagok, aminek igencsak örültünk, hisz megpróbáltuk a legtöbbet beleadni a darabokba.
Az eredményhirdetés két nap múlva volt, így csak telefonból értesültünk arról, hogy országos második helyezést értünk el, emellett pedig különdíjat is kaptunk.
 
Nagyon hálásak vagyunk az eredményért és szeretnénk megköszönni a tanárainknak, Mózes Patríciának és Oromszegi Bencének, hogy annyit foglalkoztak velünk és támogattak bennünket.”


Köszönjük Mártinak az élménybeszámolót és gratulálunk nekik és tanáraiknak, valamint további sok sikert kívánunk mindkettőjüknek!

A versenyen mobiltelefonnal rögzített hangfelvétel meghallgatható erre a linkre kattintva (nem stúdió minőség!):
https://soundcloud.com/bornemiszapg/bgyarmat-bmarta-uroberta

Íme néhány fotó zongoristáinkról:
Publikálta: Füziné Madarász Róza
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium