BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Akik a tavaszt a zongora húrjain köszöntötték...
2017.05.07.
Murányi Zsófia beszámolója gimnazista zongoristáink szerepléséről
Idén is beköszöntött a tavasz, mikor a természet hirtelen felébred, virágba borulnak a fák, a madarak egymást zengik túl csicsergő hangversenyükkel, megrezegtetve szívünk húrjait…

Nos, mi is kipróbáltuk, milyen egy hangverseny keretében megrezegtetni a húrokat: a zongora húrjait.

Idén áprilisban került megrendezésre a Budapesti Zeneiskolai Zongoraegyüttesek Fesztiválja az V. kerületi Szabolcsi Bence Zeneiskola szervezésében, ahol 4-6-8 kezes művek szólalhattak meg egy és két zongorán, zeneiskolás növendékek előadásában.

Az iskolából négyen indultunk neki a kihívásnak, hogy mi is részt vegyünk ezen a kétnapos, színvonalas versenyen: Horváth Noémi, Lakatos Josua, Murányi Zsófia és Vu Thu Hien. Egyzongorás kategóriában két hatkezes művel indultunk hárman lányok, a két nyolckezes darabban pedig Josh is csatlakozott hozzánk.

A verseny előtti feszültséget oldotta a jó társaság, és a közös muzsikálás öröme, amelyhez hozzátett a két gyönyörű versenyzongorán való játék is. Április 28-án, pénteken zajlott le a verseny, neves zsűri elnökletével, akik előtt nagyon megtisztelő volt játszani. Amíg a zsűri meghozta a döntést, mi egy előadáson vettünk részt, amely a zongora felépítéséről szólt, majd Klukon Edit – Ránki Dezső zongoraművész házaspár produkcióját hallgathattuk meg. A nap végén tudatták a versenyzőkkel, hogy kik fognak előadni a szombati gálán, az eredményeket azonban még titokban tartották. Nagy örömünkre nyolckezes produkciónk is helyet kapott a műsorban. Egy kellemesen eltöltött bankett után nagy izgalommal készültünk a következő napra.

Egy esős, hűvös reggelen ismét összejött a csapat, hogy ezúttal a finálén csillogtassuk meg tudásunkat. Mint később kiderült, a gálán a kiemelt arany fokozatot nyert zongoraegyüttesek léphettek fel, ezt követően a zsűri kiosztotta a jutalmakat. A szoros versenyben hatkezes produkciónk ezüst, míg kétzongorás műsorunk kiemelt arany fokozatot nyert, Horváth Noémi pedig különdíjat is kapott.

Itt szeretném mindannyiunk nevében kifejezni hálánkat Mózes Patrícia tanárnő felé, aki közel tíz éve vezetett be bennünket először a zongorázás fortélyaiba, és felkészített bennünket erre a versenyre. A zsűri különdíjjal jutalmazta munkáját.

Hálásan köszönjük iskolánk igazgatójának, Horváth Andrásnak, hogy lehetőséget biztosít a Zeneiskola működésére.

Murányi Zsófia 9.A


A verseny gálakoncertjének felvétele az alábbi linken elérhető, illetve itt, a cikk után megtekinthető:
https://www.youtube.com/watch?v=qnAsHKTYL0M&feature=youtu.be
Zongora Kamaraverseny Gálakoncert 2017.04.29
Zongora Kamaraverseny Gálakoncert 2017.04.29
Zongora Kamaraverseny Gálakoncert 2017.04.29
Publikálta: Takács Krisztina
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium