BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Kórustalálkozó a Bornemiszában
2019.06.16.
2019. május 23-án, csütörtökön délután került megrendezésre a Száva utcai gimnázium auditóriumában az első iskolai kórustalálkozó, amelyre meghívtuk a gyülekezeti testvériskoláink dalos együtteseit.
2019. május 23-án, csütörtökön délután került megrendezésre a Száva utcai gimnázium auditóriumában az első iskolai kórustalálkozó, amelyre meghívtuk a gyülekezeti testvériskoláink dalos együtteseit. Érkeztek Magyról, Nyíregyházáról, Pécsről, Debrecenből, a Bornemiszát pedig két gyermekkórus képviselte.
Az eseményt Makkai Ferenc tanár úr köszöntője után a kétszáz fős összkar Balázs Árpád Bodzavirág című „slágerével” nyitotta meg, majd következett a kórusok műsora.
A Bornemisza Gimnázium Kicsinyek Kórusa Szabó Zsófia vezetésével közel ötven, elsős, másodikos és harmadik osztályos, zeneiskolás diákból áll. Több sikeres szereplés van már mögöttük, felléptek a budai várban, a Zenetudományi Intézetben és legutóbb a karácsonyi hangversenyen. Most házi zeneszerzőjük és énekszólistájuk, a volt bornemiszás Nagy Krisztina három, játékos-mozgásos tavaszi dalát adták elő. Zongorán Mózesné Tábori Patrícia közreműködött.
A magyi Palásti László Általános Iskola énekkarának képviselői rendszeresen színesítik énekkel az iskolai műsorokat.  Kedves mosolyuk miatt a Smiling Faces nevet vették fel. Király Istvánné Éva néni irányításával a Nyárkánont, Grillus VilmosSomvirág és Balázs Árpád A mi iskolánkban című dalát szólaltatták meg.
A nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium kórusa éppen erre a kórustalálkozóra alakult meg! Gállné Garai Andrea vezényletével, Patai Rita zongora- és Bökönyi Péter gitárkíséretével  három dicséretet adtak elő, lelkesen, tisztán csengő hangon.
A következő fellépő a 102 fős pécsi Sztárai Mihály Általános Iskola Gospelkórusa volt, akik most fele létszámban, azaz „csak” ötvenen jöttek el a találkozóra. Karnagyukkal, Kardosné Tanó Ágnessel évek óta rendszeresen föllépnek nemcsak az iskolai, hanem a gyülekezeti, sőt városi rendezvényeken is Előre elkészített zenei alap kíséri az éneküket, hogy bárhol minőségi hangzást tudjanak nyújtani. Öröm volt látni, milyen lelkesen dicsérik az Urat, konga dobokkal és mozgással is színesítve a produkciót.
A debreceni Huszár Gál Gimnáziumot gimnazista kamarakórus képviselte Jenei Beáta vezetésével. Náluk is magas színvonalú zenei élet folyik az iskolában. Ők két szólamban énekeltek, Handel Győzelmi karát és Mozart Ó, felvirradt a szép óra című kánonját adták elő.
Utolsóként a házigazda, Bornemisza Péter Gimnázium 54 fős gyermekkara lépett színpadra, akik tavaly ősszel alakultak Bodon Katalin tanárnővel. Magyar népdalcsokrot énekeltek, majd a zeneirodalom gyöngyszemeiből válogattak kórusdalokat. Vecchi: Néked zeng, Bárdos Lajos és Szőnyi Erzsébet egy-egy bicíniuma, Beethoven Karfantáziájának részlete hangzott el, majd Karai József Az égi vasút című spirituáléja zárta a sort. Műsorukat Mózesné Tábori Patrícia zongorakísérete és két országos verseny győztes, Kardos Boglárka és Róth Mira virtuóz furulyajátéka színesítette.
A találkozó záródala Michael W. Smith Prince of Peace (Kenessei Hajnalka fordításában Uram, szent vagy) című gospelje volt, amelyet a csaknem 200 fős részt vevő sereg együtt énekelt, és a Száva utcai Iskola táncosai Mezőfi Beáta irányításával emelték a színvonalat.
Ezután a gyerekek megvendégelése következett. Az étteremben Táncosné Andi néni és csapata által készült szendvicsek, szülőktől kapott sütemények, pogácsák és üdítők várták az éhes dalosokat.
A kórustalálkozó szép és maradandó élmény volt gyerekeknek, szülőknek és pedagógusoknak egyaránt. Sokat tanultunk egymástól, felbuzdultunk egymás sikerén, a kórustagoknak pedig nagyszerű kirándulás, kikapcsolódás volt a hétköznapok rohanó világából. Mindenki arcán boldog mosollyal távozott, azzal az elhatározással, hogy jövőre ugyanitt találkozunk.
BPG Kórus találkozo 2019
Publikálta: Takács Krisztina
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium