BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Aranyminősítést kapott a Bornemisza Gimnázium Gyermekkara
2019.06.29.
A Bornemisza Gimnázium daloló gyermekei évek óta országszerte ismertek és népszerűek. A Vidám Vasárnap istentisztelet közvetítésein minden évben szerepelnek, karácsonykor, húsvétkor vagy gyermeknapon ők vezetik a dicséretet.
A Bornemisza Gimnázium daloló gyermekei évek óta országszerte ismertek és népszerűek. A Vidám Vasárnap istentisztelet közvetítésein minden évben szerepelnek, karácsonykor, húsvétkor vagy gyermeknapon ők vezetik a dicséretet.
A kórus az iskola alapításával egyidős. Először Konovalovné Guttmann Eszter, majd Harmath Ágnes, Szabó Zsófia és Göndör Éva irányította a munkát.
A rendszeres, folyamatos kórusélet a tavalyi évben kezdődött el, először csak kamarakórust indítottunk, ám a tanév végére negyven fölé emelkedett a létszám!
A cél az volt, hogy a gyermekek a dicséretek, gospelek éneklése mellett ismerkedjenek meg a zenetörténet leghíresebb, értékes, két-három szólamú gyöngyszemeivel, valamint musical részletekkel, színvonalas könnyűzenei dalokkal is. Az elmúlt tanévben felléptünk az Újszász utcai iskola március 15-ei és a tanévzáró ünnepélyén, a zenenapon és a zeneiskola gálakoncertjén. Különleges esemény volt számunkra, hogy meghívást kaptunk Az Élet Menetére, ahol együtt énekelhettünk a Scheiber Sándor Iskola kórusával és Pajor Tamással.
Múlt szeptemberben beadtunk egy iskolai kórusok számára kiírt pályázatot, amelyen 1 millió Ft-ot lehetett nyerni. A feltétel az volt, hogy jelentkezzünk a KÓTA által rendezett Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyére.
A gyerekek lelkesen rábólintottak, és elkezdtük a felkészülést.  Az „A” kategóriába neveztünk be, ahol a műsoridő 12-15 perc, kötelező magyar népdalcsokrot énekelni, valamint különböző korokból két- és háromszólamú gyermekkari műveket. Csak március közepén tudtuk meg, hogy pályázatunkkal 700 ezer Ft-ot nyertünk! A pénzt egyenruhára, ritmushangszer-készletre, kottákra és utazásra fordíthatjuk. Ezután teljes gőzzel rákapcsoltunk a minősítésre. Mivel nem akartunk kezdőkként idegen helyen fellépni, meghívtuk kórustalálkozóra a Hit Gyülekezete minden iskolájának kórusát. Összesen hat kórus jött össze, csaknem kétszáz éneklő gyermek!
A zsűri országos szaktekintélynek számító karnagyokból állt. Ember Csaba, a Zeneművészek Országos Szövetségének elnöke, Zakariás Anikó, a Zeneakadémia nyugalmazott karvezetés gyakorlatvezető tanára és Borbásné Gazdag Gabriella, a veszprémi Gizella Kórus vezetője jöttek el.
A jó hangulatú koncert, amelyet a Száva utcai Auditóriumban rendeztünk, teljes sikerrel járt. A debreceni, nyíregyházi és a magyi kórus nem kért minősítést, ezért emléklapot kaptak. A pécsi Sztárai Mihály Általános Iskola Gospelkórusa „B” kategóriában bronz minősítésben részesült, a Bornemisza Gimnázium Gyermekkara pedig „A” kategóriában arany fokozatot ért el! Ráadásként a magyar népdalcsokor élményszerű előadásáért külön dicsérő oklevelet is kaptunk!
A nagy izgalomban kimaradt a furulyás és énekes szólisták bekonferálása, ezért utólag álljon itt a nevük köszönetemmel együtt: furulyán közreműködött Kardos Boglárka (6.a) és Róth Mira (4.c). Szólót énekelt Szigeti Flóra (4.b), Nagy Donát, Szobota Paula és Takács Glória (4.c), Joób Hajnal és Kovács Ráhel (4.d), Földényi Cippóra és Surányi Sára (5.b), Németh Anna, Vámosi Noémi és Wintermantel Hanna (5.c), Ferencz Hanna (6.a), Kőfalvi Zoé és Róth Golda (6.b), Kovács Dávid (6.c), Jelfi Renáta és Lukács Kata (7.c), Keresztes Karina és Dani Zsófia (7.d), Numan Anna (8.b) és Dobronyai Flóra (8.d).
A zsűri nagyon megdicsérte az összes szólistát, és azt kérdezték: ezek a gyerekek már így születtek? Azt válaszoltam: igen. Mert már az édesanyjuk hasában is éneklést hallgattak, az Úr dicséretét. Kodály Zoltán mondta egyszer: A gyermek zenei nevelését már születése előtt kilenc hónappal kell elkezdeni. Nos, ez a Hit Gyülekezetében maradéktalanul megvalósul! Én már így kaptam őket, nagyon hálás vagyok a tehetségükért és az odaszánásukért is. Igazi ajándékok számomra!
Budapest, 2019. május 28.                                     Bodon Katalin
Égi vasút
Égi vasút
Egyveleg
Publikálta: Takács Krisztina
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium