BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Zeneiskolánk programjai
2011.02.16.
Az elmúlt tanévben (2009-2010) számos olyan eseményről számolhatunk be, amely a kötelező heti zeneórákon kívül állt a gyerekek rendelkezésére, és amelyekben nagy örömmel vettek részt.
     A tanév elején, októberben Fertődre látogattunk el Joseph Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából.  A gróf Esterházy család szolgálatában tevékenykedő zeneszerző itt szolgált több évtizeden keresztül. A kastély megtekintése után jót biciklizhettük a parkban, amely a hozzá tartozó erdővel a szomszéd faluig terjed. Egy finom ebédet követően ellátogattunk a Fertő-Hansági Nemzeti Parkba, ahol az éppen elvonuló vadlibák tömegeit kaphattuk lencsevégre, repcejuhok és magyar szürke marhák társaságában. Hazafelé a Cserpes műhelyt látogattuk meg, ahol finom ízelítőket kaptunk a házi tejféleségekből.
     Szeptember végén különleges kiránduláson vett részt zeneiskolánk egy kisebb csoportja. Az Óbudai Társaskörben látogattuk meg az ország egyik legkiválóbb kamaraegyüttesét: A Budapesti Vonósokat. Itt próbálnak hetente többször is. Furcsa volt látni a gyerekeknek, hogy a művészeknek ez a munkahelyük. Napi 3-4 órás próba, esténként pedig koncert. Ezen kívül a hétvégéken is rendszeresek a fellépések, valamint sokszor utaznak vidékre és külföldre is.
Nagy szeretettel fogadtak bennünket, és a kottaállványok mögül a gyerekek nyomon követhették és nem csak a fülükkel hallgathatták a szebbnél-szebb darabokat. Ezt követően a Budai Várban folytattuk tanulmányi utunkat, ahol is a Zenetudományi Intézet időszakos kiállítását néztük meg Joseph Haydn életéről.
     A tanév vége felé egy fejedelmi programot szerveztünk a császári városba, Bécsbe. 50 zeneiskolás gyermekkel látogattunk el az Európai Kultúra egyik fellegvárába, ahol megannyi világhírű zeneszerző élt. Itt alkotott többek között Haydn, Mozart, Beethoven: a bécsi klasszikusok, megfordult a fiatal Liszt, aki  Czernynél tanult, és az ifjú Auer Lipót is, a világhírű veszprémi származású hegedűművész, és zenepedagógus. Itt élt Brahms, Schubert, Mahler és a keringőkirály, ifj. Johann Strauss is. Hogy kicsit megismerkedjünk ezekkel a művészekkel és zeneszerzőkkel, a felsősöket elvittük a „Zene Házába”, ahol interaktív módon, modern technikai eszközök segítségével barátkozhattak a zenével, maguk is kipróbálhatták, hogyan kell dobókockával zenét szerezni, és elektromos karmesteri pálcával zenekart dirigálni.
Részletesen megismerkedhettek a világhírű Bécsi Filharmonikusok élettörténetével, karmestereikkel, akik a híres újévi koncerteket dirigálták. Végül a Shopban kedvükre költekezhettek a gyerekek, és megtanulhatták, hogy addig nyújtózkodhatnak, ameddig/amennyit az euróik érnek.
A kisebbek addig egy izgalmas természetismereti túrán vettek részt, közelebbi barátságot kötve több száz állattal egy trópusi állatkertben.
Végül a két csapat együtt meghódította a Schönbrunni kastély gyermekmúzeumát, annak is a táncparkettjét. Tánctanárunk vezetésével próbáltuk kusza lábainkat egy órán keresztül rendre utasítani Johann Strauss dallamára, több-kevesebb sikerrel. Ezután levezetésképpen Mária Terézia korabeli ruhákat aggattunk magunkra és próbáltuk elképzelni, mennyi furcsa szabálynak, merev előírásnaknak kellett megfelelni egy 200 évvel ezelőtt élt hercegkisasszonynak, vagy úrfinak.
A kastély hatalmas franciakertjében van egy labirintus, azaz három különböző ágas-bogas bukszusokból álló sövénykert, játszótérrel, magaslessel. Itt kiszaladgálhatták magukat mindazok, akiknek kevés volt az egész napos kulturális program. Hazafelé még mindenki elköltötte utolsó fityingjeit/Euróit finom osztrák csokikra a határ menti gyorsétteremnél.
     A zeneiskolai tanévet ünnepi hangversennyel zártuk, amelynek színhelyéül a kerületi Rácz Aladár Zeneiskola dísztermét választottuk. Volt itt eszem-iszom, kirakodóvásár, képzőművészeti kiállítás, és monitoron keresztül nyomon követhettük az év zeneiskolai eseményeit. A műsort Makkai Ferenc Igazgatóhelyettes nyitotta meg, majd a hőséggel küzdve bár, de törve nem, színvonalas koncertre került sor. Bemutatkozott többek között iskolánk zenekara is, akik, ahogy a későbbiekben szólunk még róluk, ígéretes tehetségek.
Publikálta: Kálmán Andrea
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium