BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Nyári zeneiskolai tábor
2011.02.16.
A Börzsöny szívében rendeztük meg első táborunkat, hogy az erdő csendjét muzsikálásunkkal kicsit felverjük, no meg hogy harmóniába kerüljünk a természettel. 80 gyerek zsivajától, énekétől, hangszereitől harsogtak a hegyek. De nem csak a környezetünk változott meg, hanem mi is. A harapnivaló levegő, a zenekari és hangszeres próbák, a túrázás és egyéb programok megedzettek bennünket, a lelkünk pedig tele lett hálával a Teremtőnk iránt, és egymás iránt is, mert egy remek társaság jött össze. Sok jó zenész tanár, szülők, és növendékeik.
Nagyon feszes és sokoldalú napirendünk volt. A reggeli hangszeres riadót/ébresztőt „szigorú” gimnasztika követte, majd a szabadtéri reggeli, és a szellemi útravalók, Soós Judit néni tolmácsolásában. Ezt követték a csoportbontásban megvalósuló programok. Kézműves foglalkozások, íjászat, korongozás, tanösvények, ill. a zenekari és egyéb hangszeres próbák. A szünetekben mindig lehetőség volt a mozgásra a hatalmas füves udvaron, vagy kószálás a patak partján, régi táncokat tanultunk, és volt éjszakai túra is, melyben a kezdeti félénkség ellenére szinte mindenki részt vett, sőt… volt, aki repetázott! Rendeztünk tollas bajnokságot, bicikliztünk, és a legkisebbek is (volt egy-két óvodásunk is!) találtak maguknak elfoglaltságot a számukra berendezett foglalkoztatóban.
Szinte minden nap kirándultunk, fokozatosan növelve a távolságokat. Az egyik nap Királyrétre gyalogoltunk át, ahonnan kisvasúttal Szokolyáig döcögtünk, a „Kacár tanyára”. A hőség ellenére élveztük a kenyérdagasztás fárasztó munkáját, a szövést, és a lovas kocsikázást is kipróbálhattuk. Végül egy profi előadást hallhattunk a házigazdától, hogy hogyan lesz a búzából kenyér. Végigkövethettük, mik a búza ellenségei, mitől is „zsúfolt” egy ház, mi a pelyva és a mag, hogyan őrlik a búzát és mi a különbség a teljes kiőrlésű és a fehér liszt között. Sokat okosodtunk.
A tábort koncerttel zártuk. Az utolsó nap még vettünk egy nagy levegőt, és a feltört lábaink dacára kirándulni mentünk. A nagyobbak Magas Taxra, egy fantasztikus kalandparkba, a kisebben pedig Nagy Hideg-hegyre, a Szent Orbán hotelhez. Fáradtan, de élményekkel telve tértünk haza. Hagyományos tábortűzzel zártuk a táborunkat, ahol dicséretünktől zengtek a bércek. Jövőre folytatjuk…
 
Publikálta: Kálmán Andrea
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium