BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Balatonfüredi koncertút 2010 ősze
2011.02.18.
Korábban már beszámoltunk a nyári zenei táborunk sikereiről. Ennek köszönhetően az őszt felkészülve vártuk, koncertdarabokkal a zsebünkben. A lehetőség nem is maradt el. Az ünnepélyes évnyitón való bemutatkozást egy háromnapos koncertúton való részvétel követte.
    A 2010-11-es tanévet egy kedves meghívásnak eleget téve kezdtük meg.  Iskolánk zenekara és szólistái koncerttel egybekötött tanulmányúton vettek részt a Balatonfüredi gyülekezet jóvoltából. Vendéglátóink: Grósz István, a gyülekezet pásztora és Bárány Zsuzsa hegedűművész, tanár voltak. Az első nap egy rövid Balaton-parti séta után elfoglaltuk szálláshelyeinket, majd a koncert helyszínén főpróbát tartottunk. Az esti koncertünk meghívott díszvendége Kováts Péter volt, a Veszprémi Konzervatórium igazgatója, és a Mendelssohn kamarazenekar koncertmestere és vezetője.Ő is meghallgatta műsorunkat, amelyről az azt követő állófogadáson elismerően nyilatkozott. A koncertet követően megnéztük Bárány László operatőr és Kováts Péter közös filmjét Auer Lipót világhírű magyar származású hegedűművészről és zenepedagógusról, aki Veszprémben született, és az orosz hegedűiskola megteremtője volt. Amerika is joggal tartja őt sajátjának, miután 72 évesen New Yorkba költözött,- az orosz pogromok elől menekülve, -  itt élt és alkotott élete végéig. Csak mi, magyarok tudunk róla nagyon keveset…
Az estét egy számunkra megrendezett reprezentatív állófogadással egybekötött kötetlen beszélgetés zárta. Többek között riportot készíthettünk Kováts Péter hegedűművésszel, életéről, munkájáról, motivációiról, a zene iránti lelkesedéséről, amellyel annyi fiatalt meg tud nyerni a muzsikálás örömének.
Másnap, október 1.-én, a zene világnapján ellátogathattunk a Veszprémi Dohnányi Ernő Konzervatóriumba, ahol zeneórákat hallgattunk meg és egy hangszerműhely munkájába is betekintést nyerhettünk.
Ezt követően egy reneszánsz étteremben ebédeltünk, majd egy fantasztikus helyre vittek vendéglátóink kirándulni, a Tihanyi félszigeten található „Sajkódra”. Az őszi Balaton gyönyörű. Nincs már akkora tömeg, a turistaszezonnak vége, és egészen új oldaláról ismertük meg ezt a vidéket.
Nagyon hálásak vagyunk a Balatonfüredi gyülekezetnek ezért a lehetőségért!

Publikálta: Kálmán Andrea
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium