BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Beszámoló a Zeneiskola nyári táboráról
2011.10.26.
Két turnusban táboroztattunk zeneiskolás gyerekeket a Bükkben található Bekölcén 2011. július 11-16.-ig és 18-23.-ig. Ez a kis falu az ismeretlensége ellenére sok meglepetést tartogatott számunkra. Ezt a kislétszámú falut csodálatos dombok és erdők veszik körül. A „Falubíró Háza” pihenőhely két épületből áll. Minden szobát felnőttek felügyelték, fegyelmi problémák, rendbontások és balesetek nem voltak a két hét alatt. A zárt, de fákkal, virágokkal teli udvaron védve voltunk, a foglalkozásokat zavartalanul tarthattuk. A falu érdekessége, hogy kb. 8-10 holland család is él itt, akik a nagyvárosok forgatagától elhúzódva hosszabb időt töltenek itt. Közülük többen részt vettek a koncertjeinken.
BPG Bekölcei Zeneiskolai tábor
 
Két turnusban táboroztattunk zeneiskolás gyerekeket a Bükkben található Bekölcén 2011. július 11-16.-ig és 18-23.-ig. Ez a kis falu az ismeretlensége ellenére sok meglepetést tartogatott számunkra.
Ezt a kislétszámú falut csodálatos dombok és erdők veszik körül. A „Falubíró Háza” pihenőhely két épületből áll. Minden szobát felnőttek felügyelték, fegyelmi problémák, rendbontások és balesetek nem voltak a két hét alatt. A zárt, de fákkal, virágokkal teli udvaron védve voltunk, a foglalkozásokat zavartalanul tarthattuk.  A falu érdekessége, hogy kb. 8-10 holland család is él itt, akik a nagyvárosok forgatagától elhúzódva hosszabb időt töltenek itt. Közülük  többen részt vettek a koncertjeinken.
Összesen 70 bornemiszás diák vett részt a zenei táborban.
Az első héten a felsősök és a gimnazisták jöttek el, akik egy Egri Vártúrával és múzeumpedagógiai foglalkozással kezdték a táborozást. A múzeumban Király Júlia, az Egri Hit gyülekezet aktív tagja, a Gárdonyi ház vezetője és az Egri vár muzeológusa vezetett minket.
A zenekari próbák és a többi hangszeres óra napi 4 óra próbaidőt vett igénybe, emellett pedig változatos programokat nyújtottak a szállásadóink: egy egri házaspár, Liktor István, egykori bekölcei polgármester, és felesége, Ramóna, (német származású) az Egri két tannyelvű Gimnázium némettanára.
Reggelenként a gyerekek bibliai foglalkozásokkal kezdték a napot, és ezt követően zajlottak a zenei foglalkozások. Ezen kívül sok programunk volt még, a napok pörgősek voltak. Csak felsorolásképpen: volt lehetőségük western-lovaglásra a héten két alkalommal a holland lovas tanyán, palóc ételkülönlegességek elkészítése, kenyérsütés a kelesztéstől kezdve a kemencés sütésig, kirándulás a hegyekben, kézműves foglalkozások, amelyeket a népművészet mestereitől tanulhattak - kiderült hogy az egyik játékkészítő mester és felesége az Egri Hit gyülekezet tagja - , fürdőzés a kerti medencében, és persze elmaradhatatlan része volt a tábornak az esti tábortűz dicséretekkel.
A tábort péntek este koncerttel zártuk, ahová a faluból több kedves vendég is érkezett. Még a helyi baptista testvérek közül is megleptek bennünket azzal, hogy bejelentkeztek a koncertjeinkre. Házigazdáink nem győztek csodálkozni, hogy mindkét hétvégén teltházunk volt.
A gimnazisták örültek, hogy az angol és német nyelvet folyamatosan használhatták és gyakorolhatták vendéglátónkkal, és újdonsült holland barátainkkal. A második turnusban az alsósok is hasonló programokban vehettek részt, kisebb változtatásokkal, pl. régi népi játékokat tanulhattak, mint a bigézés, suttogatás, gólyalábazás, stb.
Az ő koncertjükön már holland gyerekek is játszottak, furulyán és énekkel közreműködve. Mi is német gyerekdalokkal színesítettük a nemzetközivé vált hangversenyt.
A két turnus közötti időben volt időnk elbeszélgetni a ház tulajdonosaival, akik nap mint nap körülöttünk sürögtek-forogtak, lesve kívánságainkat, és elmondták, hogy ilyen jó csoportjuk még nem volt, pedig 6 éve folyamatosan táboroztatnak, egész nyáron. Elmondásuk alapján árad a gyerekekből a tisztaság, a törvénytisztelet, szépen beszélnek, és nagyon jól zenélnek. A viselkedésük pedig példaértékű. Emellett ámulva hallgatták az imádkozásaikat, a dicséreteket, mert csak odafigyeltek a házimunka mellett, miket is „művelünk.” Bátran elmondható, hogy a Bornemiszás gyerekek helytálltak egy iskolán és gyülekezeten kívüli környezetben, távol a családjuktól, és jó bizonyságok lettek a kívül valók számára.
 
A bekölcei nyári tábor támogatói:
 
Bánhegyi Attila vállalkozó                                                                         
Kolozsy András dicséretvezető                                                              
Tóvári Zsolt Grant Plus Kft                                                                        
Kiss Attila Grant Plus Kft                                                                            
HIT Gemeinde Wien (Bécsi Hit Gyülekezete)                   
Thilo Fechner: Mitglied der Wiener Philharmoniker      
Racz Ödön: Mitglied der Wiener Philharmoniker            
Frantisek Janoska: Mitglied der The Philharmonics        
Ondrej Janoska: Mitglied der Wiener Staatsoper           
Superbook Alapítvány                                                                                                                 
 
A tábor munkájában résztvevő tanárok névsora:
Bánfi Judit, Horváthné Szabó Bea, Kálmán Andrea, Pánczél Tamás, Soósné Papp Judit, Takács Krisztina.
A Bécsi Filharmónikusok tagjai kifejezték szándékukat, hogy a jövőben is szívesen támogatnák a Bornemisza Zeneiskola táborát és esetlegesen személyesen is eljönnének az ifjú tehetségek patronálására. E kiváló művészeket Rácz Ödön gordonművész által értük el, aki a Bécsi Hit Gyülekezet hűséges tagja.
Úgy érezzük, a tábor eredményes és sikeres volt, ezért bízunk az Iskola további támogatásában.  Azt tapasztaltuk, hogy az évkezdéskor örömmel és könnyedén el tudtak készülni a gyerekek az évnyitó műsorral, biztonsággal ki tudtak állni a közönség elé. Ez a nyári zenei tábor nélkül nehezebben ment volna.
Köszönjük!
Budapest, 2011. október 24.
 
Kálmán Andrea, Soósné Papp Judit, Takács Krisztina                                             
Publikálta: Takács Krisztina
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium