BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Kitört a pesti dino-láz! Avagy a 3.d nappal a múzeumban.
2013.06.20.
Magyarország területén is találtak a dinoszauruszok korából ránk maradt leleteket...
A sulibuszról leszállva a Ludovika utcáról a múzeum kertjébe pillantva, mintha a Flinston család egyik epizódjába pottyantunk volna bele. Már szinte hallottuk is őket.
"-  Idesüss Vilma! Kitört a pesti dino-láz!
  - Ó, Frédi, drágám manapság már nem sikk, hogy kertedet holmi ósdi szökőkút vagy sziklakert csúfítsa, giccses virágsziget,  netán kerti törpék! Fujj! Hiszen itt van valami óriási és egészen új: a modern- kőkorszaki retro-kerti-dino, mely kockázat nélkül simogatható!"
Na de félre a képzeletet, s elő a tudományt! Tudtad-e, hogy Magyarország területén is találtak a dinoszauruszok korából ránk maradt leleteket, többféle dino- és mamut csontot, és ősi növényi maradványokat? Most megtekintheted, sőt egy hatalmas ásvány-és kőzettár gyűjtemény is eléd tárul, ahol a sok-sok különleges formájú, nagyságú és rétegződésű, fantasztikus árnyalatokban foszforeszkáló, vagy gyönyörű színekben pompázó, csillogó-villogó sosem látott ásványdarab közül a legtöbb valamilyen meteoritból származik. Ezeket a csiszolatlan és csiszolt kincseket a közelmúltban szállították át a „Titkok a föld alól’ című kiállításra a Magyar Természettudományi Múzeumba.  Így a mindig érdekes és megunhatatlan állandó kiállítások, például a Korallzátonyok, a Noé bárkája és a Dinokert mellett most újabb látványcsemegékkel, ritkaságokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. S ha a látvány nem lenne elég, vagy játszani is szeretnél, megteheted a kiállítások interaktív, számítógépes technikájának segítségével, vagy lehuppanhatsz egy érdekes előadásra a Természetbúvár teremben. Szóval, kikeresheted, megkeresheted, szétválogathatod, összerakhatod, elolvashatod, kivetítheted, felnagyíthatod, átbújhatsz alatta, társasozhatsz vele, belemehetsz, megfoghatod, lerajzolhatod, megsimogathatod, megtapinthatod, kitalálhatod, az öledbe veheted. Aki nem hiszi, járjon utána, és látogasson el - akár a szünidő alatt - a Magyar Természettudományi Múzeumba egy új időutazásra! Egy pillanatig sem fog unatkozni.
Publikálta: Pénzes Ferencné
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium