BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
BREAKING NEWS - Erasmus + Pályázatok!
2015.01.14.
Január 23-ig lehet benyújtani gimnazistáinknak egy februári müncheni tanulmányútra. Örömmel értesítelek Titeket, hogy iskolánk elnyert egy Erasmus + iskolák közötti együttműködés pályázatot.
Az Erasmus+ az Európai Unió új programja, mely a képzés, az ifjúsági terület és a sport mellett az oktatást támogatja. Iskolánk ezen belül a iskolák közötti együttműködés program keretében nyert támogatást a SPACES (Sociology, Philosphy and Arts Concerning Extraterrestrial Sciences) című nemzetközi projekt megvalósítására, mely 2014. szeptember elsejétől 2016. augusztus 31-ig tart.

A projektben a koordinátor Stadtgymnasium Dortmund mellett iskolánk és az olaszországi Riva del Garda városában működő Liceo Andrea Maffei partnerintézményként vesz részt. A SPACES-projekt magyarországi mentora, szakmai irányítója dr. Ruff Tibor.

A kétéves projekt négy természettudományos modul köré épül, melyeket a résztvevő diákok különböző aspektusból vizsgálnak majd részben a tanórákon, részben pedig önálló ismeretszerzés által, melyet mentortanárok segítenek. A természettudomány és a humán tudomány kapcsolódó területei változatos érdeklődési körrel rendelkező diákok és tanárok együttműködésére adnak lehetőséget. Az együttműködés és az önálló munka lépéseinek elsajátítása és gyakorlása is cél.
Az egyes modulok feldolgozását egy-egy tanulmányút zárja le, melyen a német, olasz és a magyar diákok különböző módokon prezentálják az addigi kutatásaik eredményét és a tanulmány utak alatt a diákok együtt is dolgoznak, különböző feladatokat közösen kell megoldaniuk. Az ötnapos nemzetközi találkozókon, melyek közös nyelve az angol, mindegyik iskola 12 fős diákcsapattal képviselteti magát. Az utazás – mely plusz két napot vesz igénybe – és az ellátás költségeit az elnyert pályázati pénzből finanszírozzuk.

Az egyes modulok megnevezése, ill. a nemzetközi találkozók időpontja, helyszíne:

Modulok: A nemzetközi találkozó helyszíne, időpontja: Tevékenységek
energiagazdaság, energiaválság, hagyományos és megújuló energia hordozók;
az ember tevékenységének hatása a Földre;
magyar, német, olasz atomfizikusok
München,
2015. február 15-21.
 
szimulációs játék
előadás
debate
természettudományos világképek változása a csillagászatban a görög kortól napjainkig;
a XV-XVII. századi természettudományos forradalom kölcsönhatása az oktatással, gazdasággal, vallással és földrajzi felfedezésekkel
Riva del Garda,
2015. május 10-16.
 
 
színdarab (szövegírás, rendezés, eljátszás)
pódium beszélgetés
Génmanipuláció; Klónozás; Robottechnika; Mesterséges intelligencia; Mitől ember az ember?; Science fiction irodalom; Szépségipar Budapest,
2015. október 18-24.
tervezés alatt
Élet egy másik bolygón - fizikai, biológiai, csillagászati, társadalmi és irodalmi aspektusok Dortmund,
2016. május 7-14.
tervezés alatt
 
A projekt találkozókat iskolai felkészülés időszaka készíti elő. A felkészülés során önállóan és csoportosan kell dolgozni szaktanárok mentorállásával.

A legközelebbi müncheni úttal kapcsolatos megbeszélést január 16-án a 7. órában a természettudományi előadóban tartjuk.

A felkészülésben részt vevő tanulók közül pályázati úton kerül eldöntésre, hogy kik fognak az utazásban részt venni. A müncheni útra vonatkozó pályázat leadási határideje 2015 január 23. és eredmény hirdetésére  január 30-án fog sor kerülni.

A pályázati dokumentuma a cikk végén található.

A tanulmányút során szükség van két olyan tanulóra, akik a tanulmányút során a dokumentálás feladatát látják el. Kamerázni és fényképezni kell. Az erre jelentkezőknek szintén egy pályázatot kell beadniuk.

A SPACES-projekt egy logó-versennyel veszi kezdetét, amire az egyes iskolák három-három logóval nevezhetnek, melyek közül a legjobbat egy német, olasz és magyar diákokból álló zsűri választja ki a müncheni nemzetközi találkozó során. A nyertes alkotás a SPACES-projekt hivatalos logójaként szerepel majd a program honlapján és kiadványain. A LOGO beadási határideje január 15. (zscsabakukacbpg.hu címre kell elküldeni)

Kérdések esetén Csaba Zsolt tanár úrhoz fordulhattok.
Csatolt fájlok:
Publikálta: Csaba Zsolt
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium