BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Auschwitz 70
2015.01.31.
Az ENSZ 2005-ben az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának napját, január 27-ét a Holokauszt nemzetközi Emléknapjává nyilvánította. Azóta minden évben, világszerte megemlékeznek a nácik é szövetségeseik által elkövetett, az emberi történelemben egyedülálló tragédiáról ezen a napon.

Auschwitz 70
Nagyszabású megemlékezés a volt haláltábor felszabadulásának 70. évfordulóján.
 
Az ENSZ 2005-ben az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának napját, január 27-ét a Holokauszt nemzetközi Emléknapjává nyilvánította. Azóta minden évben, világszerte megemlékeznek a nácik é szövetségeseik által elkövetett, az emberi történelemben egyedülálló tragédiáról ezen a napon.
A hetvenedik évfordulón megrendezett auschwitzi megemlékezés fő gondolata a következő volt: „Tisztelet a túlélőknek!” A szervezők, az Auschwitz Emlékhely és Múzeum, úgy gondolták, hogy talán ez az utolsó alkalom, hogy nagyszámban lehet meghívni túlélőket a rendezvényre. Több mint 300-an jelen is voltak, sokan közülük felvették valamikori rabruhájukat is. Hárman közülük fel is szólaltak a rendezvényen. Beszédet mondott továbbá Bronislaw Komorowski, a Lengyel Köztársaság elnöke. Felszólalt többek mellett Ronald S. Lauder is a Zsidó Világkongresszus elnöke is, aki beszédében felhívta a figyelmet a közel-keleti keresztények ellen a radikális iszlámhívők által elkövetett erőszakos cselekményekre is. 43 ország képviseltette magát a rendezvényen. Ott volt II. Erzsébet férje, Fülöp herceg, a holland, a belga és a norvég király, illetve a német államelnök is. Magyarországot Dr. Balogh Zoltán az emberi erőforrások minisztere képviselte, mint küldöttségvezető. Vele tartott többek között Dr. Latorcai Csaba államtitkár is. A beszédeket követően a három túlélő, a közel háromszáz diplomata és végül a mintegy kétezer résztvevő elhelyezte az emlékezés mécseseit a valamikori „magyar rámpa” végén található emlékműnél.
A megemlékezés egyes részleteit az alábbi linkeken lehet megtekinteni:
 
http://auschwitz.org/en/museum/news/dont-be-a-passive-bystander-70th-anniversary-of-the-liberation-of-auschwitz-,1136.html
 
Iskolánk abban a megtiszteltetésben részesült, hogy hét diákunk helyet kapott abban a hetvenfős diákcsoportban, amely Nemzetközi Élet Menete szervezésében a fiatalokat képviselte a megemlékezésen. A fiatalok találkozhattak a túlélőkkel és segíthettek nekik a megemlékezés során. A három felszólalót pedig hat diák kísérte az emlékműig. Két lengyel, két magyar, egy szlovák és német. Mindkét magyar diák iskolánk tanulói közül került ki. Az utazás során több eredeti helyszínt is megtekintettek a táborban, illetve Krakkóban, köztük a Schindler listájából ismert plaszowi munkatábort is. A három napos utazásról Pátkai Benjamin készített rövid összefoglaló filmet, amit alább lehet megnézni:
 
http://youtu.be/GUoAvl3qE0w
 
Publikálta: Pécsi Tibor
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium