BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
KÉPVISELTÜNK - Parlamenti képviselők a 12C soraiban
2015.02.17.
Süppedő drága szőnyegekkel borított labirintusszerű folyosók, aranyozott, minden négyzetcentiméterében díszített, mégis ízléses falak és drága faberakásokkal vagy szecessziós festményekkel, szobrokkal zsúfolt magaslati plafonok mindenütt. A magyar Parlament belülről. A megtisztelő környezet komoly teljesítményre ihlette a helyszínen korteskedő 12c osztályt.
Egy ellenzéki párt szerepét kellett magunkra öltenünk, amelyben egy törvénytervezet útját kísérhettük végig a jogerős törvénnyé válásig, sőt azon túl, hiszen a napot sajtótájákoztatóval (majd múzeális Parlament-bejárással) zárhattuk.
Négy gimnázium diákjai ölthették magukra a parlamenti pártok szerepeit: előzetes sorsolás alapján ketten kormánypárti, ketten ellenzéki párt színeit képviselhették. A tatabányai, hevesi és a debreceni gimnáziumok diákjai nagyszerűen felkészült,  szinvonalas partnereknek bizonyultak, sokszor megcsillogtatva az ízléses politikai humort is. Ám minket is kemény fából faragtak. Ellenzéki párt szerepében védtük álláspontjainkat egy olyan törvényi témakörben, hogy mikortól, milyen körülmények között, milyen szankciók mentén fogyaszthatnak alkoholt a tizenévesek, és hogyan, milyen tiltásokhoz alkalmazkodva árusíthatják azokat a boltok, szórakozóhelyek.
A nyitó plenáris ülésen már alaposan megizzaszthatta a kormánypárti erőket vezérszónokunk lehengerlő érvanyaga. A bizottsági üléseken (gazdasági, népjóléti, kultúrális és igazságügyi bizottságokban dolgozhattak mindenhol az osztály 5 fős képviselői csoportjai) a vita részletei kerültek terítékre, majd a frakció ülésén összegeztük a kilátásainkat. A dontő összecsapásra a törvényalkotási bizottságban, majd a végső plenáris ülésen került sor.
Pártunk (a Jövő Nyárért Egyesülés) a nap végi sajtótájékoztatón örömmel nyugtázhatta, hogy legerősebb módosító indítványaink mind elfogadásra kerültek, így hát mégiscsak van jövője a józan észnek.
A záró parlamenti sétán (és a napközbeni folyosói bolyongásainkban) nem csak a magyar korona ferde keresztjén akadhatott meg a szemünk többször, hanem az "igazi" képviselők televízióból ismerős arcain is,akik velünk párhuzamosan, de immáron "élesben" folytatták azt a tevékenységet, amelyet mi kellő komolysággal végigjátszadozhattunk.
Publikálta: Máté József
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium