BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Lézer és Óriás csúszda - Müncheni tanulmányút
2015.02.20.
Lézerek, szuperkocsik, 3D, óriás csúszda... Ez volt a második nap Münchenben.
A mai napon az Extreme Photonics University-be látogattunk el, ahol megtekintettük az egyetem laboratóriumát.
Itt egy előzetes prezentáció keretében megismerkedtünk a fő foglakozási területükkel, a lézerrel. Megtudhattuk, hogy a lézer nem egy egyszerű fény, amit egy csíkként vetítenek ki, hanem egy nagyon bonyolult szerkezet, aminek az elkészítéséhez hihetetlenül precíz műszerek és speciális anyagok kellenek.
Két részre osztva a csoportot, felváltva vettünk részt a programokon. Mi először az egyetem csúszdájához mentünk, ami a harmadik emelet magasságából indult. Ennek célja vélhetően, az informatika és matematika szakos diákok egyszerű életbe való visszazökkentése volt.
Miután „kitomboltuk” magunkat, részt vettünk egy laboratóriumi kísérletezésen. Különböző, a lézerrel kapcsolatos feladatokat oldottunk meg. Ilyenek voltak például a hajszál vastagságának megmérése, a cukor mennyiségének kimutatása egy pohár kólában, vagy éppen 3D-s képalkotás mozis technikával.
A kísérletezés után, megtekinthettük a BMW Welt kiállítást, ahol a BMW és az általa megvett cégek új termékeit csodálhattuk meg. Ilyenek voltak a legmodernebb elektromos autók, a Roys Rolls luxus járművei és a MINI kicsi, de menő személyautói.
Végül hazatértünk a hotelbe. Vacsora után a tanárok által megszervezett vitán vettünk részt, ahol a fő téma a tudósok felelőssége volt.
 
Gyurkó Bátor
Bodza Máté
Publikálta: Csaba Zsolt
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium