BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Erasmus + Dortmund harmadik nap
2016.05.13.
Az események felgyorsulnak
A harmadik napon már foghíjas volt a reggeli imán résztvevők száma, nem csoda nagyon fáradtak voltunk, nem bírtunk kikelni az ágyból. Ismét a szokásos reggelivel folytattuk a napot, majd elindultunk a TU Dortmund (Technical University of Dortmund) úgynevezett DELTA (Dortmunder ELekTronenspeicherring-Anlage) készülékét üzemeltető laboratóriumba.

Itt megnézhettünk egy kb. 100 méter átmérőjű részecskegyorsítót (Teilchenbeschlaunigung), ami nem üzemelt pillanatnyilag. (Ha üzemelt volna, akkor nem engedtek volna be.) Kisebb csoportokban vizsgálhattuk meg a szerkezetet és a tapasztalt vezetőnek kérdéseket is tehettünk fel az eszköz működésével kapcsolatban, amire gyakorlatias válaszokat kaptunk.

A foglalkozás után elindultunk kisebb csoportokban Dortmund belvárosa felé, hogy megebédeljünk.

A délutáni program során elkezdődött a csoportmunka, a tudományos plakátok készítése. A diákok 10 3-4 fős csoportban dolgoznak. A csoportok különböző szempontok alapján foglalkoztak az " Élet egy másik bolygón" témával. Van fizikás, biológiás, kémiás, szociológiás, stb. csoport.

A csoportmunka után lementünk egy tópartra, ahol sétáltunk és megmásztunk egy dombot hatalmas elszántsággal. A német diákok között volt, aki mankóval kapaszkodott fel. A séta után visszagyalogoltunk a hotelbe, ahol mindenki az ágyba dőlt a fáradtságtól.

Bakucz Jonatán, Pánczél Barnabás
Publikálta: Csaba Zsolt
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium