BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Bretagne - az utolsó négy nap történései képes beszámolóval
2016.11.03.
Hétvége a családokkal, hétfő a La Mennais Gimnáziumban óralátogatásokkal, délután a sólepárlóknál és Batz-sur-Mer-ben, kedd hazautazás Nantes vizittel
A hétvégét a családokkal töltöttük: volt fürdőzés az óceánban vagy az otthoni medencében, lovaglás, kulináris felfedezés breton galette-ekkel és palacsintákkal, magyaros ételek kóstoltatásával, kirándulás a környéken és így tovább...

Hétfőn a suliban kezdtük a napot, majd elmentünk a sólepárló helyekhez, ahol egy paludier mutatta meg nekünk a saját sólepárlóját, majd elmentünk Batz-sur-Mer-be, ahol a vad sziklás tengerpartot csodálhattuk meg újra búcsút intve az óceánnak, ugyanis másnap indultunk haza.

Kedden reggel búcsút intettünk vendéglátóinknak és Nantes felé vettük az utunkat. Ott csomagjainkat beadtuk a vasútállomáson a csomagmegőrzőbe és nyakunkba vettük a várost. Megcsodáltuk a Loire folyót, s rajta a hajókat, az óriás elefántot, ami egy monumentális szerkezet, hátán emberekkel, orrmányával pedig vizet locsolt, a nantes-i girbe-gurba házsorokat, amik hajdanán megsüllyedtek, de nem dőltek össze és még ma is állnak, a nantes-i várat, ami ma a városi múzeumnak ad helyet, a LU tornyot, ami a kekszgyár csodaszép tornya... A pár órás séta után kipróbáltuk, hogy milyen a nantes-i villamos, amivel visszamentünk az állomásra. Ebédeltünk, majd felfedeztük az állomás mellett lévő Növénykertet, ami egy csodálatos közpark dísznövényekkel. Aztán az OUIGO TGV vonatunk a párizsi reptérre repített bennünket röpke 3 óra és 3 perc alatt, ahol a várakozásra szánt pár órát csocsózással, zongorázással, vidámsággal töltöttük el egymás társaságában, majd becsekkoltunk, leadtuk bőröndjeinket és meglátogattuk a duty free shopokat.

A szerencsés repülőút után szüleink már vártak ránk a jeges-szeles-esős Budapesten. Magunk mögött hagytuk hát a napsütéses Bretagne-t, a breton kouign amann-okat, galette-eket, de hoztunk magunkkal guérande-i tengeri sót, tengeri sós vajas karamellát, elhoztuk magunkkal a tenger illatát, a nap fényét, a breton emberek barátságát és kedvességét.

Hálásak vagyunk iskolánk igazgatójának, Horváth Andrásnak, hogy lehetővé tette ezt az emlékezetes kirándulást a számunkra és Csaba Zsolt tanár úrnak az utazás ötletét és kivitelezését! Köszönjük vendéglátóinknak és tanárainknak is ezt a NAGY KIRUCCANÁST!

Színesítsék hát újra fotók az imént elmondottakat!


És ha valaki tud angolul, az elolvashatja az egyik résztvevő diák értékelését az egy hetes programunkról, íme:

1. How did you like the journey?
Well, it was a really special experience to see the French lifestyle. I enjoyed the new place, the peaceful nature and the happy atmosphere. It was good to be with satisfied people and I felt myself beloved and inspired.
 
2. What did you like the best?
It's easy to answer, see the ocean was the best! It was amazing how powerful and calm is it. Having a picnic there was just like a dream, because in Hungary we don't have as giant water as the ocean. The air is so fresh there, and the landscape is lovely.
 
3. What would you change?
I think it would be better with more free time, because we didn't have enough time to speak, play or go out together with the French students.
 
4. How did you find the cooperation with French students?
For me it was nice and interesting, I had really kind team mates. We laughed a lot, I didn't feel the differences between us, we were young, we were crazy. I think we understood each other well, even if we didn't have the same language.
 
5. What is your opinion about project work?
I believe it was a good start for our cooperation. The topics were actual and interesting but a little bit difficult.
 
6. What is your opinion about creativity challenge work?
It was funny and strange. We didn't really get to known each other, we just solved a problem together. Although during this period of time it was nice and I think we had a good time.
 
7. How did you like the sightseeing tours?
In France there are so many things to see and we definitely didn't have enough time to visit every important place, but fortunately we saw as many sights as we could, but we always needed to hurry. I liked the idea to make a competition while searching the places.
 
8. Did you feel good with the host family?
Yes! I enjoyed the hospitality of the Ouisse family, the best people in Bretagne. They were really kind, helpful and funny. They thought me a lot of thing, and I felt myself as if I would be a member of the family. I am grateful to them.

 

(Fotók: Copyright Füziné Madarász Róza)
Publikálta: Füziné Madarász Róza
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium