BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Az antiszemitizmus Auschwitzhoz vezet Megemlékezés Elie Wieselről Máramarosszigeten
2017.09.14.
2017. szeptember 10.-én a Az Élet Menete Alapítvány szervezésében két busszal, mintegy nyolcvan magyar diák utazott Máramarosszigetre, ahol a Nobel-díjas Elie Wieselről emlékeztek meg a helyiekkel és a nemzetközi szervezet képviselőivel. A program vendégei között volt Yair Lapid volt izraeli pénzügyminiszter, az egyébként magyar származású holokauszt túlélő és izraeli politikus Tommy Lapid fia és Gila Gamliel, az izraeli társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszter asszony. A diákok között egy busznyi, mintegy negyven fő, a Bornemisza Péter Gimnáziumot képviselte.
Elie Wiesel 1928-ban született Máramarosszigeten. A zsidó család nem volt túlságosan vallásos, de Eliézer élénken érdeklődött a Talmud, sőt a Kabbala iránt is. A város 1940 őszén, a második bécsi döntés eredményeképpen visszakerült Magyarországhoz. Így a helyi zsidó közösséget, amely akkor a város lakosságának mintegy 35%-át tette ki, is sújtották a zsidó ellenes törvények. 1944 márciusában a máramarosszigeti zsidókat is sárga csillag viselésére kötelezték, majd gettóba zárták. Wieselék háza a gettó szélén állt, ezért az utcára néző ablakait bedeszkázták. Májusban több transzporttal szállították a város és környéke zsidóit az auschwitz-birkenaui haláltáborba. A több napos utazást követően Wieselék is átestek a szelekción, amelynek során Elie édesanyját és kishúgát a gázkamrába küldték. Édesapjával egymást támogatták egészen 1945 tavaszáig, amikor Elie tényleg egyedül maradt, apja belehalt a szenvedésekbe. A fiú Buchenwaldban szabadult fel, ahonnan Franciaországba vitték. A rehabilitáció során visszatért a hithez, majd tanult és újságíróvá lett. Regényeket is írt. A világsikert az 1957-ben megírt „Az éjszaka” hozta meg számára. 1986-ban béke Nobel-díjat kapott, mint olyan személy, aki munkásságával irányt mutat mindenkinek az emberiesség terén. A díjból létrehozott egy alapítványt, amely számos módon igyekszik segíteni az emberi jogok megvalósulását a világ számos pontján. Elie Wiesel 2009-ben járt Magyarországon, amikor a Hit Parkban, a Hetek Közéleti Klubjában is szerepelt, mintegy tízezer ember előtt tartott előadást, amelyben a jó dolgok melletti állásfoglalásra és a gonosz elutasítására hívta fel a hallgatóság figyelmét. Tavaly, 89 évesen hunyt el.

A közel nyolc óra hosszú busz utazás során a diákok közösen elolvasták Elie Wiesel regényét, Az éjszakát, amely a saját és családja történetét írja le a holokauszt során. A felolvasás még a buszt vezető sofőrökre is nagy hatással volt. Egyikük, aki egyébként egy olyan politikai párttal szimpatizált, amelynek egyes képviselői tagadják a holokauszt megtörténtét, csodálkozva kérdezte a csoportvezetőktől, hogy ez a történet igaz-e? A későbbi beszélgetések során kiderült, hogy egy változás indult el a gondolkozás módjában a regény hatására.

Vasárnap este került sor az emlékmenetre, amelye Wieselék házától (amely 2002 óta emlékhelyként működik) a városi holokauszt emlékmű (az egykori ortodox nagy zsinagóga helyén) érintésével vonult a vasútállomásra. Az állomáson hosszú megemlékezésre került sor, majd leleplezték a falon Elie Wiesel emléktábláját. A máramarosszigeti állomás 2017. szeptember 10.-e óta Elie Wiesel nevét viseli.

Másnap a diákok delegációja interaktív városnézésen vett részt, amelynek során négy helyszínen (a város főtere, a volt Magyar Királyi Törvényszék, a helyi kommunista börtönben kialakított emlékhely és a szefárd zsinagóga) ismerkedtek meg olyan történetekkel, amelyek segíthettek nekik értelmezni a történelmet. A programot az Elie Wiesel Ház megtekintése zárta, majd következett a hazautazás, amely alatt az író és gondolkodó 2009-es budapesti látogatásáról és előadásáról készült DVD-t nézte meg a küldöttség.

A programnak lesz folytatása, hiszen ezek a tanulók 2018 áprilisában képviselik majd iskolánkat és Magyarországot a Nemzetközi Élet Menetén Auschwitz-Birkenauban.

Az alábbi linkeken lehet még olvasni az eseményről:

https://motl.org/hundreds-march-in-memory-of-elie-wiesel-in-his-romanian-hometown/

https://motl.org/march-of-the-living-event-in-sighet-in-memory-of-elie-wiesel/
Publikálta: Pécsi Tibor
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium