BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Bornemiszás siker – 4. hely a 4for Europe országos versenyen
2018.03.06.
Iskolánk diákjai a december 8-án megrendezett „4for Europe” országos középiskolai versenyen 4. helyezést értek el, amellyel egy 5 napos erdélyi tanulmányutat nyertek
Iskolánk diákjai a 2017. december 8-án megrendezett „4for Europe” országos középiskolai versenyen 4. helyezést értek el, amellyel egy 5 napos erdélyi tanulmányutat nyertek.

A „4for Europe” verseny, európai uniós ismereteket felölelő 3 fordulóból álló vetélkedő volt. A versenyt a magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája szervezte. Az első forduló online módon zajlott, majd a több mint 130 jelentkezett iskolából a regionális döntőkbe a 70 legeredményesebb csapat jutott tovább. A második forduló az ország hét régiójában lett megrendezve, különböző helyszíneken. Iskolánk diákjai a Közép-Magyarországi régió legjobb csapataival mérték össze tudásukat Budapesten az Europa Pont-ban, ami elméleti és kreatív feladatok megoldásából állt. A BPG17 nevű csapatunk - Janik Eszter, Kajdy Barna, Longauer András és Török Barna (10.a osztályos diákok) - a regionális fordulóból első helyezettként került be az országos döntőbe, ahol 11 csapat versenyzett a fődíjért (Euroscola-nap Strasbourgban az Európai Parlamentben), illetve a 2-4 helyezetteknek felajánlott erdélyi tanulmányutakért.

Diákjaink mind az elméleti, mind a gyakorlati feladatok megoldásában nagyon jól teljesítettek, és ezzel a 4. helyzést elérve, egy tavaszi erdélyi tanulmányúton vehetnek részt. Gratulálunk a csapat sikeréhez!
 
Ezt megelőzően, 2017. november 16-án egy másik diákcsapatunk, az Euroscola online kvízversenyen első helyezést ért el, aminek a díja egy strasbourgi utazás az Euroscola-napra, amelyre februárban került sor. Ennek a csapatnak fő motorja Németh Ákos 12.a osztályos diák volt, illetve itt is kamatoztatták tudásukat Janik Eszter, Kajdy Barna, Longauer András és Török Barna, 10.a osztályos diákok. Ő mellettük a csapat tagjai voltak még Pánczél Barnabás, Pálhegyi Simeon és Tarcsi Pálma a 11.a-bólNekik is csak gratulálni tudunk!

 
Kajdy Barna beszámolója a „4for Europe” versenyről:

A „4for Europe” verseny nagy élményt nyújtott a csapatunknak, és ami a legfontosabb, hogy egy tisztább képet kaptunk az Európai Unióról. Mindezek mellett a verseny feladatai olyan képességeinket fejlesztették, amelyek a mai világban nélkülözhetetlenek, mint pl.: prezentálás, vitakészség, gyors problémamegoldás, kreativitás.

Mivel 4 fős csapatunkból ketten már voltunk hasonló tematikájú versenyen, ezért úgy döntöttünk, hogy az eddig megszerzett információkat újra felhasználjuk. Az első fordulóban több mint 100 csapat vett részt, innen jutottunk tovább a regionális fordulóba, ahol a 11 legjobb csapat mérhette össze erejét minden régióból.

Itt kezdődött az igazi verseny. Fel kellett használnunk minden eddigi EU-val kapcsolatos tudásunkat és az általános műveltségünket is. Érdekes volt, hogy többnyire az általános ismereteinkre voltunk utalva, ugyanis főleg az EU tagállamainak a kultúrájáról, gasztronómiájáról, nyelvéről vagy valutájáról kérdeztek minket. Ebben a fordulóban az utolsó feladat során egy színdarabot kellett előadni arról, hogy mi személyesen hogyan képzeljük el az EU-t 10 év múlva. Mi egy földrajz órába foglalva adtuk elő öt percben a jövőképünket. Voltak egészen megdöbbentő, számunkra elfogadhatatlan üzenetű előadások. Ezeknél a jeleneteknél többször is összenéztünk és láttuk a megdöbbenést egymás arcán.

Ami fontos, hogy elsőként jutottunk tovább az országos döntőbe egyetlen pont előnnyel. A döntőre egy bemutatkozó előadással kellett készülni, amelyet egy perc alatt kellett lebonyolítani. Több ötletünk is volt, mint pl.: rap, visszafelé beszélés, többnyelvű előadás stb. Végül egy olyan bemutatkozás mellett döntöttünk, amelyben nagyon röviden mindenki mond és mutat magáról néhány információt 1-1 karton segítségével és a végén pedig a kartont megfordítjuk, amelynek a hátulján az EU parlament logója látható rajta az arcunkkal. A kartonok megrajzolásában osztálytársunk, Kun Zsófia segített nekünk nagyon sokat.

A döntő Kecskeméten került megrendezésre. A feladatok hasonló jellegűek voltak, mint a regionális fordulóban, de itt többször előkerültek az EU intézményeivel, történelmével kapcsolatos ismeretek. A versenyen a fő feladat egy vita volt, ahol nekünk kellett megfogalmaznunk a témát és egy másik csapat álláspontjával ütköztetni kellett az érveinket. Mi a „nemzeti tudat” avagy a „patriotizmus erősítése” mellett döntöttünk, habár teljesen tisztában voltunk vele, hogy ez nem a legnépszerűbb téma. Minden csapat nagyon udvariasan és félénken „vitázott”, bár inkább amolyan baráti megegyezésnek lehetett mondani az egészet. Sajnos csak néhány csapat támadott nyíltan - ahogy mi is - és kritizálta a másik érveit, a többiek pedig minden áron konszenzusra akartak jutni.

Nagyon örülünk ennek a 4. helyezésnek, amivel egy 5 napos erdélyi utat nyertünk, és köszönjük Magyary Enikő tanárnőnek a felkészítést, és mindenkinek, aki segített és támogatott bennünket. 
Publikálta: Magyary Ferenc
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium