BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Erasmus + FUTURE első nap
2018.06.19.
Kiruccanás Párizsba
Amikor az ember egy új dolgot próbál ki, egy új helyet fedez fel, akkor az előtt általában nagyon izgul és nem tud aludni az előtte lévő éjszakán. Ez a mi esetünkben is hasonlóképpen alakult szombaton. Bár lehet, hogy mi csak azért nem tudtunk aludni, mert 4:50-re már a repülőtéren kellett lennünk, ahonnan Párizsba repültünk az Air France repülőtársasággal, ahol igazi francia kiszolgálásban volt részünk. Nekem és két társamnak ez volt életünk első repülése, és az ő nevükben is merem mondani, hogy a fülduguláson kívül nagyon jó volt.

Párizsba olyan korán megérkeztünk, hogy akár az iskolakezdésre is beértünk volna, persze ha valaki szombaton jár iskolába és akkor is csak a második órára szokott megérkezni. A repülőtér már maga egy város volt (ami Párizs része) és innen mentünk be busszal Európa egyik legnépesebb városába. Ott megkerestük a szállásunkat, lepakoltunk, feltöltöttük készleteinket és útnak eredtünk felfedezni Franciaország fővárosát.

Ott a 14 darab metró vonalból kipróbáltunk négyet, és az azokat összekötő „labirintusrendszert” is felfedeztük. Öt és félórás túránk során meglátogattuk Párizsban a legnevezetesebb látnivalókat és segítettünk egymásnak jobban megismerni azokat rövid prezentációkkal. Nagyon sok helyen összefutottunk Neymar Juniorral, de általában az ígéretes mezt rejtő személy csak egy önfeledten játszadozó gyermek volt. Ezeknek a gyermekeknek és a többi embernek a biztonságát sok helyen fegyveres rendőrök, katonák védték. Többek között sétáltunk a Luxembourg-kertben (Jardin du Luxembourg), ahol a világ legnagyobb miniatűr vitorláshajó versenye volt. Megnéztük a Notre-Dame székesegyházat és persze a kihagyhatatlan Eiffel-tornyot, amit utána a zsebeinkben magunkkal is hoztunk, szuvenírként. A 18 kilométeres séta lezárásaként pedig beültünk egy párizsi kávézóba kávézni, illetve fagylaltozni, ami feltette az „i-re a pontot”.

A kellemesen fárasztó nap után pedig mindenkinek az útja az ágyba vezetett, hogy kellőképpen fel tudjunk készülni a következő napokra, amiket már nagyon vártunk.

Irány Saint-Nazaire!

Írta: Nagy Kristóf
Fényképek: André Lilla, Nagy Kristóf
Publikálta: Csaba Zsolt
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium