BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Erasmus+ Future napról napra (hétfő)
2018.06.19.
A harmadik nap (avagy az első nap az iskolában).
Szerintem többnyire mindenki emlékszik, milyen volt az első nap az iskolában. Bemutatkozás, barátságok kialakítása, ismerkedés a „tananyaggal” játékos formában és ehhez hasonló dolgok. A második napi (vasárnapi) utazásunk és az aznap esti gyors városfelfedező sétánk után, a trianoni évfordulós hétfőn pont ilyen volt a napunk Saint-Nazaire-ben.

Reggel, a megnyitó után pár mondatban bemutatkozott a franciáknak és egymásnak minden magyar, erdélyi és német diák, majd megkínáltak minket helyi finomságokkal. A francia vendégszeretetben a hét folyamán később se kellett csalódnunk. Utána csapatokba rendeződve társasjátékokat játszottunk. Ezután elmentünk a városházára, ahol szintén köszöntő beszédet mondtak nekünk, közben meg igazi diplomatáknak érezhettük magunkat a kiszolgálás miatt. Majd a városháza előtt egy csoportképre is sor került. (Egy újságcikk készült a helyi újságban erről az eseményről, lásd nyitókép.)

Az iskolába visszavezető úton én személy szerint a német diákokkal beszéltem, akiknek nagyon tetszett a nevem, és meglepetésemre nagyon jól is ejtették ki azt. A sport mellett a magyar politika és a vallások is felmerültek.

Visszaérve az iskolába, a kiadós ebéd elfogyasztása után a nemzetközi projekt csapatok kiosztása következett (6 csapat volt, akik kettesével 1-1 témában versenyeztek egymással, összesen 3 téma volt szétosztva), majd a feladatokat el is kezdtük. A délutáni feladat pedig, nekünk egy izgalmas kísérlet elvégzése, az ellenfél csapatnak a prezentáció elkezdése volt.

A feladatok befejezése után, a vacsora előtt volt egy-két óra szabadidőnk, amit városnézéssel akartunk eltölteni. Ami nagyon meglepett, és jó érzéssel töltött el, hogy a francia diákok megvártak minket az iskola bejáratánál és önkéntesen felajánlkoztak idegen vezetőinknek. Kérésünkre elvittek minket kávézni, fagylaltozni (ahol emberfej méretű fagylaltokat adtak). Majd levittek minket az óceánhoz, ahol a vízbe mártóztattuk a lábunkat, majd leültünk a partra beszélgetni és közben néztük a tájat.

Végül pedig visszamentünk vacsorázni az iskolába, majd este a jól megérdemelt pihenés következett.

Írta: Nagy Kristóf
Publikálta: Csaba Zsolt
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium