BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Erasmus + München ötödik nap
2018.10.31.
A vita
   Hetünk utolsó napján elérkezett az Erasmus+ program legfőbb eseménye, mikoron különböző csapatok, különböző nemzettségekből összeálva megosztották ötleteiket egy "debate" keretében. Témánk az ENERGIA volt, pontosabban mit tegyünk ha a német atomerőműveket bezárják, hogyan kezeljük ennek a következményeit.
  
   A nap, ahogy eddig is egy imával és reggelivel kezdődött. Ezek után elindultunk a szervező iskolába, hogy elkezdjük a vitát. A megnyitó után, amin jelen volt az EU-parlament egyik képviselője, ill. a francia, a magyar konzulátus képviselői is, a csapatok helyet foglaltak és egyesével elmondták álláspontjaikat a témával kapcsolatban. Majd minden vélemény után kérdéseket, ellen érveket lehetett feltenni, megfogalmazni minden csapatnak. A bemutatók alapján 4 darab szempont forrt ki, amik a következők :

 - Importáljunk energiát és állítsuk le az atomerőműveket
 - Ne importáljunk és állítsuk le az atomerőműveket
 - Álljunk ki a törvénnyel szemben (Az atom erőművek további üzemelését szeretnénk.)
 - Tegyük takarékos üzemmódba és ne használjuk az atomenergiát (biztonságos mód)

A szavazatok alapján az eredmény a 4.opció volt azaz: Tegyük takarékos üzemmódba és ne használjuk az atomenergiát (biztonságos mód). Ennek eredményeképpen megvitattuk, hogy a jövőben Németországban milyen legyen az energia források elosztása. A kétórás vita szavazással fejeződött be.

   Egy kiadós ebéd után, meglátogattuk a München közelében levő Dachau koncentrációs tábort. Személy szerint megrendítő volt ilyen helyen járni, az ember magába száll és a múltat próbálja felfogni, de párhuzamosan rájön arra, hogy milyen jó időpontban élhet. Mindezek után haza indultunk a szállásra, ahol elfogyasztottuk utolsó vacsoránkat. 

   Számomra hatalmas élmény volt mindaz amit átéltem, különböző helyek, különböző emberek megismerése, én mindezekért nagyon hálás vagyok és remélem, hogy nemcsak én, hanem mindenkinek hasznára vált és élvezte a hetet. 

Keresztes Sámuel

Publikálta: Csaba Zsolt
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium