BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Erasmus + Erdély Közös munka
2019.07.06.
Újságcikkek befejezése és bemutatása.
Csütörtök:

Ezen a napon dolgoztunk, folytak a munkálatok és a közös munka a projekten. De mielőtt az iskolába mentünk volna a feladatainkat végezni, elvittek bennünket a sepsiszentgyörgyi diószegi pékségbe. Ezen a helyen belátást nyerhettünk a kenyér és egyéb más finomabbnál finomabb péksütemények készítésének és sütésének rejtelmeibe. Sok-sok érdekességet mutatott nekünk vezetőnk, többek közt: láttuk, hogy milyen hatalmas edényekben kelesztik és dolgozzák a kenyértésztát, bevittek bennünket egy szaunára emlékeztető kenyérsütő szobába, kipróbálhattuk a „kenyérdobolást”, stb. Kaptunk hatalmas nagy vekni kenyereket kóstolásra, amelyeket körbe adtuk egymásnak nagy szeleteket leszelve a finom meleg és ropogós finomságból.

Ezek után visszatértünk a Mikes Kelemenbe, hogy elkezdjük a munkát. Nyolc csapatba rendeződtünk és ki-kicsinálta a maga feladatát a témával kapcsolatban, amit kapott. A kiadott feladat az volt, hogy minden csapatnak kellett egy közös cikket írni, készíteni egy prezentációt és kérdőívet írni az előadáshoz (természetesen a csapat előre megkapott témájával kapcsolatban). Ezeken dolgoztunk délelőtt, majd az ínycsiklandó ebédünk elfogyasztása után, azaz délután is.

A munka befejeztével szabadidőnk volt a vacsoráig, így többen elmentünk egy Zamat nevű „boardgame”étterembe, ahol közösen játszottunk újonnan megismert erdélyi barátainkkal. Utána megvacsoráztunk és hamar nyugovóra tértünk.
 
Péntek:

A mai napon fejeztük be az erdélyi „mobility” projectet. Mint eddig minden reggel, ma is 08:00-kor megreggeliztünk, majd 09:00-re bementünk az iskolába. Ott újra csapatokba szerveződtünk és vártuk, hogy bevezessenek bennünket osztályokba. Minden csapat bement egy-egy osztályba, ahol előadta a csütörtökön elkészített előadást, majd a kérdésekkel,-amik a prezentáción alapultak-, megversenyeztették a diákokat. Ezután bevonult az összes csapat egy terembe, ahol bemutattuk egymásnak a megírt cikkeinket a kapott témákról.

Ezzel véget is ért a munka, amit nem is követhetett más, mint egy nemzetközi kosárlabda mérkőzés. Másfél, két órán keresztül játszottunk együtt csapatokban: franciák, németek, erdélyiek és magyarok. Fantasztikus szórakozás és csodálatos élmény volt minden játékos számára. A hosszú játék után elérkezett a tartalmas ebéd: húsleves és brassói. Mindkét étel igazán finom és kellemes volt.

Az ebéd után elköszöntünk a másik két csapattól, mivel hazautaztak. Viszont mi szombaton utaztunk csak haza, így pénteken sok szabadidőnk volt. Ezért erdélyiekkel elmentünk egy picit felfedezni a várost, a parkokat, beszélgettünk, beültünk egy kedves kis kávézóba, ahol jót beszélgettünk és kártyáztunk. Majd elérkezett a vacsoraidő. A vacsora után pedig még egyszer összegyűltünk többen, hogy egy társasjáték-partit tarthassunk. Egytől-egyig nagyon jól éreztük magunkat.

A csoportok által írt cikkek itt olvashatóak: https://transhumanismnews.wordpress.com/ (képernyő tetején választhatsz a cikkek közül)

Ferentzi Dorka
Publikálta: Csaba Zsolt
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium