BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Startra kész diákok
2013.06.10.
Legfiatalabb résztvevőként indultunk a Magyar Innovációs szövetség Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató elnevezésű versenyén.
A versenyre minden évben lehet nevezni bármilyen probléma tudományos szintű megoldására irányuló ötlettel, ill. javaslattal a természettudományok (biológia, fizika, kémia, földrajz), a környezetvédelem, az informatika, a távközlés, a számítástechnika és a műszaki tudományok, valamint a matematika területéről.
 
Oszlányi Zsolttal indultunk együtt egy csapatban. Mindketten 9. évfolyamra járunk.
A célunk egy olyan önjáró járgány létrehozása volt, ami magától képes bejárni előre meghatározott útvonalat felvétel készítés céljából. Az útvonalat a robot számára egy fekete szigszalag jelzi és ha az útvonalon van egy keresztbe tett szigszalag található, akkor a robot felvételt készít 360 fokban.
 
Hogyan teszi mindezt a robot? A válasz egyszerű. Egy fotoellenállás segítségével mérjük a talaj fényvisszaverődését, ami a szigszalag felett alacsonyabb lesz, mivel a fekete szín elnyeli a fényt, így már tudjuk, hogy hol van a vonal, és már csak követnünk kell. Ha a robot keresztbe tett szigszalag csíkot talál, akkor megáll, majd a kamerának jelet küld, hogy elkezdje a videózást (ami 10 másodpercig tart), majd szépen megforgatja a kamerát, ami egy androidos telefon. A fényképezés után továbbhalad a kocsi az útvonalon.
 
Mire jó mindez? A robot útvonalát később akár interneten keresztül is bejárhatjuk. Vásárokat, kiállításokat, boltokat nézhetünk meg interneten keresztül, vagy előre letöltve offline állapotban is. Természetesen rengeteg más dologra is alkalmas lehet kisebb-nagyobb átalakítások árán.
 
Az innovációs szövetség 30 ezer Ft-al támogatta a projektet. Azonban mégis anyagi eszközök híján a robot összes funkciója nem készült el.  Jövőre is szeretnénk indulni, és akkor be tudjuk fejezni a robotot.
 
Díjat nem nyertünk, de a projektet dicséretben részesítették.
 
Az év közben több eseményre is kaptunk meghívót az Innovációs Szövetségtől többek között egy Parlamenti eredményhirdetésre, ahol sok finom süti mellett, harcsa is volt.
 
Végeredményképpen szerintem teljesen megérte jelentkezni a versenyre, mert tanulságos volt, sokat tanulhattunk, és elkészítettük az első AVR chippel működő járművüket. Összesen kb. 60 órát dolgoztunk a roboton.

Szabó Dávid 9.b
Publikálta: Csaba Zsolt
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium