BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Kerületi és Fővárosi Általános Iskolai Informatika Alkalmazói Verseny
2011.05.17.
Idén is megrendezésre került a Kerületi és Fővárosi Általános Iskolai Informatika Alkalmazói Verseny, melyen több tanulónk is részt vett. A versenyzők öt kategóriában mérhették össze tudásukat. Soós Barnabás és Róna Áron személyes beszámolóját olvashatják.
A verseny kategóriái
A verseny hat kategóriában kerül megrendezésre:
I. korcsoport (5. és 6. évfolyamosok)
-     számítógépes grafika kategória        (szoftver: Paint)
-     komplex kategória – számítógépes szövegszerkesztés alapfokon + számítógépes grafika (szoftver: MsWord és Paint)
II. korcsoport (7. és 8. évfolyamosok)
-   prezentáció, bemutató kategória (szoftver: PowerPoint, Paint)
-     szövegszerkesztés kategória       (szoftver: Microsoft Word)
-     táblázatkezelés kategória             (szoftver: Microsoft Excel)
-     komplex kategória –szövegszerkesztés + táblázatkezelés + számítógépes grafika (szoftver: Microsoft Word, Microsoft Excel, Paint)

Kerületi forduló

Idén is megrendezték a Kerületi Általános Iskolai Informatika Alkalmazói Versenyt.
A kerület több iskolájából érkeztek versenyzők, négy kategóriában. Minden kategóriában iskolánként két-két versenyző indult. A pályamunkák témája a magyar zene volt. A verseny végeredményét a pályamunkák és a helyszínen való feladat megoldása adta.
 Mikor megérkeztünk nagyon barátságosan fogadtak minket. Beadtuk a pályamunkát, és az előkészületek után elkezdtük a feladatot, ami egy szöveg megformálásából állt. Mindegyik versenyző kiválóan fel volt készülve, látszott, hogy komolyan veszik a versenyt.
Iskolánk versenyzői az adott kategóriában:
 
Komplex (World, Paint, Excel) Kátay Kristóf 8. a  
Szövegszerkesztés (Word) Orbán Gábor 8. c Pintér Guido 8. c
Excel Róna Áron 8. c Rimay Andor 8. d
PowerPoint Soós Barnabás 8. c Pátkai Benjámin 8.d
 
Kategóriánként két fő juthat tovább a fővárosi fordulóba, de az első három helyezettet behívják a kerületi verseny eredményhirdetésére.
 
A kerületi verseny eredménye:
 
Soós Barnabás PowerPoint             I.  hely
Pátkai Benjámin PowerPoint             II. hely
Rimay Andor Excel             I.  hely
Orbán Gábor Szövegszerkesztés (Word)             III. hely

A hatodik osztályosok grafikai kategóriában indultak. Iskolánként a két legügyesebb diák vehet részt ezen a versenyen. A mi iskolánkat Pham Kien Benjámin és Ráncsik Mihály képviselte. Benjámin harmadik helyezést ért el. Nagyon nagy lelkesedéssel dolgoztak a pályamunkáikon, amelyeket megtekinthettek itt, a honlapon.

Fővárosi forduló 
  
A fővárosi versenyre a kerületi fordulónak első és második helyezettje jutott be.
  Mi prezentáció kategóriából jutottunk tovább a fővárosi versenyre, Pátkai Benivel együtt. Mikor odaértünk, az összes versenyző izgatottan várakozott. Nem volt semmiféle kiabálás kavarodás, mindenki csak ült a helyén és várt a megnyitóra.
   A megnyitón a verseny szervezői után minden kategóriának a vezetője tartott egy beszédet a feladatokról, buzdítottak minket, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Miután megvolt a megnyitó, három csoportra osztottak bennünket. Az első csapat a gyakorlati feladattal, a második az elméletivel, a harmadik a reggelivel kezdett. Ezután körforgásszerűen váltottunk helyszínt.
   Én az első csoportba tartoztam, így a gyakorlattal kezdtem. Miután leültem a számomra kiválasztott számítógép elé, indult a stopper, mi pedig (a versenyzők) elkezdtük a feladatot. A gyakorlati része a versenynek 45 perces folyamatos prezentációszerkesztésből állt. Az ujjaim hiába görcsöltek, nem volt idő kinyújtóztatni őket. Mire csörrent az óra, én épphogy csak be tudtam fejezni a feladatot, és megkönnyebbülten jöttem ki az informatika teremből. Úgy éreztem, hogy jól sikerült a gyakorlati része a versenynek. Igazam is lett. Beni 45, én 44 pontot értem el az 50-ből.
   Ezután az elméleti tesztet kellett kitöltenem. Ez sajnos nem sikerült túlságosan jól egyikünknek sem, mivel a teszt nagyon nehéz volt. Itt a megszerezhető pontoknak csak a kétharmadát értem el.
   Miután végeztem a feladattal, egy finom reggelit fogyasztottam el.
   Ezek után már nem volt más hátra, mint bemutatni a pályamunkánkat a zsűri előtt. Behívtak egy számítástechnika terembe, ahol két informatikatanár előtt megmutattam azt a prezentációt, amit még a kerületi versenyre készítettem. Miután már látták a PowerPoint-omat, adtak egy-két feladatot, amiket kis segítséggel meg tudtam oldani.
    Habár nem kerültünk be az első hat helyezettbe, a verseny nagy élmény volt számukra. Egyébként is a mondás szerint a részvétel a fontos.
 
                                                                                              Készítette: Soós Barnabás és Róna Áron
Publikálta: Román Ildikó
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium