BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Egészségügyi Világszervezet: A mobil telefonok használata megnövelheti a rák kialakulásának esélyeit
2011.06.03.
A WHO szerint a mobil telefonok ugyanabba a veszélyességi kategóriájába esnek, rákkeltő hatás szempontjából, mint az ólom vagy a kipufogó gázok.
„A legnagyobb probléma az, hogy a legtöbb külső hatás csak több évtized múlva van akkora hatással, hogy lássuk annak következményeit.”  nyilatkozta Dr. Keith Black a los angelesi Cedars-Sinai Medical  neurológiai központ elnöke.

A mobil telefonokból kijövő sugárzás nem ionizáló hatású, mint a röntgen sugárzás, hanem inkább egy nagyon kis teljesítményű mikrohullámú sütőhöz hasonlítható. A mobil telefonok által kibocsátott mikrohullámok, leegyszerűsítve ugyanazt a hatást eredményezik, mint a mikrohullámú sütő tesz az étellel, lényegében megfőzik az agyat.
A pittsburghi egyetem, ami az egyik vezető rákkutató intézet, felhívta dolgozóinak figyelmét arra, hogy ne használják nagyon sokat a mobiltelefonjukat, mivel megnövelheti a rák kialakulásának veszélyét.

Egy 2010-ben kiadott tanulmány szerint, azoknál akik több mint 10 éve használnak mobiltelefont megkétszereződött az agyi glioma típusú daganat kialakulása.

Még nem készült ebben a témában hosszú távú felmérés gyerekek körében. De mivel a gyerekek koponyája vékonyabb, így a sugárzás mélyebben be tud hatolni az agyba, mint felnőttek esetén, tehát a sugárzás következményei nagyobbak lehetnek.
Már a mobil telefon gyártók is felhívják a figyelmet arra, hogy a készüléket távolabb tartsuk a testünktől.

Az Apple iPhone 4 leírásában például az áll, hogy miközben beszélünk legalább 15 mm-re legyen a készülék a testünktől. Logikusan minél távolabb van a készülék a testünktől, annál kevesebb sugárzás hatol az emberbe.

A készülékek, akkor bocsátanak ki a legtöbb sugárzást, amikor csatlakoznak az átjátszó tornyokhoz. Olyan helyeken, ahol kicsi a térerősség a készüléknek jobban kell dolgoznia, így több sugárzást adnak ki, így ne feltétlen ezeken a helyeken beszéljünk
A WHO közlemény főleg a mobil agyra kifejtett hatásával foglakozik, de is fontos, hogy ne a testünkön, belső zsebben hordjuk a telefonunkat.  Inkább olyan helyen legyen, ami egy bizonyos távolságra van tőlünk.
 
Mi tegyünk? Dobjuk el a mobilunkat?
 
Ez nem állítja senki, de azt viszont igen, hogy használjunk fülhallgatót, hogy a telefon minél távolabb legyen tőlünk, így a sugárzás hatása sokkal kisebb lesz ránk nézve.
 
(Nem a cikkben volt, de több iskoláról tudok (olasz, francia), ahol nem engedélyezett a vezeték nélküli Internet hálózat az iskola épületében ugyanazokból az okokból, ami a cikkben szerepelnek.)
Publikálta: Csaba Zsolt
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium