BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Részleges napfogyatkozás Magyarországon
2011.01.01.
A Napnak mintegy 70%-át takarja majd el a Hold január 4-én délelőtt. Ennél nagyobb fázisú napfogyatkozás legközelebb 2075-ben lesz látható hazánkból.A teljes árnyék nem érinti a Földet, így az esemény mindenhol részleges fogyatkozásként lesz megfigyelhető; mértéke jelentős, közel 71%-os lesz.

Ezt meghaladó fázisú napfogyatkozásra legközelebb csak 2075.07.13-án várható, ami gyűrűs lesz, 50%-ot meghaladó fázisú pedig legközelebb 2015.03.20-án (57%) várható, ilyen értelemben ezt semmiképp nem érdemes kihagyni!

A napfogyatkozás kezdete a reggeli órákra esik, röviddel napkelte után (a megadott időpontok Budapestre vonatkoznak, az ország más területein ettől néhány perccel eltérő időpontok érvényesek). A Nap 06:58-kor kel, a Hold reggel 08:04:44-kor érinti a Nap keleti peremét, 4°-os magasságban. Ahogy a Hold lassan kúszik be a Nap elé, ez a horpadás egyre nagyobb lesz.

A fogyatkozás 09:26:32-kor éri el legnagyobb fázisát, amikor a Hold a Nap felszínének 70,27%-át takarja el. Ebben a pillanatban 13° magasan lesz a páros.

Biztonságos szűrő használata nélkül TILOS a Napba tekinteni! Azonnali vakság lehet a következménye!

A legmegfelelőbb a napszűrő fólia, amit csillagászati boltokban lehet kapni, A4-es méretű lapokban. Ezt méretre vághatjuk, így a távcsövünkre készíthetünk szűrőt, vagy keménypapírból szemüveget készítve fogyatkozásnéző szemüveget csinálhatunk.

FIGYELEM!! Az 1999. augusztus 11.-ére vett napfogyinéző szemüvegek csak akkor használhatók ma is, ha a szűrője fém bevonattal van ellátva - azaz a felületük fémes kinézetű, fémesen csillog! A nem fém bevonatú fóliás szemüvegekben a szűrő vegyianyaga mára lebomlott, így NEM NYÚJT MEGFELELŐ VÉDELMET!

Szintén jó védelmet ad a hegesztőüveg, amennyiben 12 vagy e feletti a számozása. A 12-es üveg esetén a napkorong még elég fényes marad, ezt csak akkor használjuk, ha csak időnként vetünk egy-egy pillantást a napkorongra. Esetleg sötét napszemüveggel együtt használva már nem lesz olyan vakító a Nap fénye, de jobb megoldás a magasabb faktorú üveg használata. Több kisebb faktorú üveg együttes használata esetén a számok értéke összeadódik, pl. két 8-as üveg egy 16-osnak felel meg.

Akinek van távcsöve, de nincs szûrõje, az válassza a Nap kivetítésétének módszerét. Ekkor a Napra állított távcsõ mögött egy fehér papírlapon felfogjuk a Nap képét. minél távolabb van a papírlap a távcsõtõl, annál nagyobb lesz a kapott kép, ugyanakkor halványabbá is válik. Figyelem, egyes okulárok - fõleg a ragasztott, pl. orthoszkopikus okulárok - károsodhatnak a koncentrált napfény erõs hõhatásától. Használjunk inkább egyszerû és olcsó okulárokat. Lehet, hogy a kapott kivetített kép nem lesz olyan kitûnõ minõségû, de most nem is ez a cél - minõségi munkához mindenképpen napszûrõt használunk.

 

Publikálta: Csaba Zsolt
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium