BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Elektronikus fizika tankönyv angolul
2011.01.15.
Mi az a CLIL? Miért érdemes a fizikát angolul tanulni? Weboldal, ami segíthet.
A CLIL (Content and Language Integrated Learning) egy nagyon régen használt oktatási módszer,  aminek elterjedését az Európai Unió 10-20 éve egyre jobban szorgalmazza. A módszer lényege az, hogy idegen nyelven oktassunk különböző szaktárgyakat. Magyarországon 1987 óta működnek ilyen közép és általános iskolák.A Bornemisza Gimnázium ugyan nem kéttannyelvű középiskola, de a nyelvi osztályok elindulásával megvalósítható, hogy szaktárgyakat idegen nyelven tanulhassák a diákok.

A különböző idegen nyelven történő szaktantárgyak tanulása választható, nem kötelező. Egy évfolyamban több csoportban tanulják a diákok ugyanazt a tantárgyat és választhatnak, hogy magyarul vagy angolul szeretnék azt tanulni. Aki érettségizni szertne, annak a magyar nyelvű tanítást ajánljuk.

Miért érdemes idegen nyelven tanulni egy szaktantárgyat? Szeretnék felsorolni néhányat.

1.       Sok esetben motiváltabbak lesznek a tanulóknak, ha angolul tanulják a szaktantárgyat. Akik nem annyira szeretik pl. a fizikát, de szeretnének jobban tudni angolul, kedvet kaphatnak a fizikához. Vagy, akik nem szeretnek példákat megoldani, de szeretnek angolul írni és beszélni, ilyen órákon több sikerélményük van.
 
2.       Ezzel lehetőség nyílik  több tantárgy összekapcsolására. Az életben általában nem külön tantárgyakkal foglalkozunk, hanem problémákat kell megoldani, amiben a több tantárgy tanulása során szerzett ismeretet, képességet kell együtt használni.

3.       Az idegennyelven történő tanítás nemcsak nyelvet közvetít, hanem kultúrát, stílust, világnézetet is. Ebből a szempontból az angol jó nyelv, mivel ha nem is mindent, de azért sok dolgot lehet tanulni az angolszász világtól.

4.       Sokkal több kommunikációs gyakorlatot lehet így bevinni az órákba, amiből szerintem nincs elég egyébként.

5.       Sok új szót, kifejezést tanulhatnak meg a diákok, amiket használnak a hétköznapi életben is, és egyébként angol órán valószínűleg nem ismernék meg ezeket. (Oxford angol szótárban 250 címszó van, tehát van mit tanulni.)
 
6.       Jó lehetőség a természettudományt tanító tanárok és a nyelvtanárok közötti együttműködés erősítésére, amiből a tanulóknak is nagy hasznuk lehet.

7.       Több forrás alapján az egész világon több mint 100-szor annyi ember beszél bizonyos szinten angolul mint magyarul, ezenkívül az angol a mai világ közvetítő nyelve. (pl. természettudományok, információ technológia, üzlet, gazdaság területén) Ezért sokkal több, frissebb információval rendelkező, színvonalasabb weboldal, cikk, könyv, videó áll rendelkezésre angolul mint magyarul.

Iskolánkban a nyelvi évfolyamok felsőbb tagozatain választható módon angolul is tanulhatnak fizikát a diákok.
Számukra segítségül készítek egy elektronikus tankönyvet. Még nincs teljesen kész, folyamatosan bővítem, frissítem, de azért már használható. A tankönyvet megtalálhatod itt.
 
 
Csatolt fájlok:
Publikálta: Csaba Zsolt
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium