BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Tóth Zsófia: Ha azt mondom, szeretlek…
2011.06.27.
Sok ember dobálózik tudatlanul a szeretet szóval. Azt mondják egy másik embernek, hogy „én úgy szeretlek”, amúgy pedig minden kis hülyeségen felhúzzák magukat. Most akkor mennyire is szeretjük a másikat? Vizsgáljuk meg közelebbről, hogy mit jelent igazán a szeretet.

A görög nyelvben több szót használnak a szeretetre. A feltétel nélküli szeretet az agape, míg a szeretet „csak simán” a fileo. Sajnos a magyarban túlságosan elsablonosodott a szó használata, így nem is gondolunk bele, mit is jelent, amikor kimondjuk: szeretlek.

Pál apostol a Korinthosziakhoz írt 1. levelének 13. fejezetében hosszasan és részletesen ír a szeretetről. Ennek a fejezetnek egy részét úgy is szokták emlegetni, hogy a Szeretet himnusza. Szóval, ha én valakinek azt mondom, hogy szeretlek, és komolyan is gondolom, azzal azt is mondom neki, hogy hosszútűrő leszek veled, kegyes és irgalmas. Nem fogok rád irigykedni. Nem fogok kérkedni veled szemben. Nem fogok felfuvalkodni és magamat többre tartani nálad, azért, mert tényleg szeretlek. Nem fogok éktelenül, megszégyenítően viselkedni veled. Nem a magam hasznát fogom keresni, hanem a tiédet. Nem fogok haragra gerjedni ellened. Nem fogom felróni neked a rosszat, szóval a régi rossz cselekedeteidet. Nem fogok örülni, ha esetleg hamisságot teszel, de együtt fogok veled örülni, amikor igazságot cselekedsz. Minden rossz dolgodat el fogom fedezni. Mindig hinni fogok benned, és minden jót fogok remélni felőled. Mindent el fogok tűrni tőled.

De abban a pillanatban, hogy kimondjuk, szeretlek, többé ezek már nem jövő idejű ígéretek, hanem jelen idejűvé válnak. De vajon meg tudjuk tartani ígéreteinket? Ez teljesen lehetetlen. De akkor miért szerepel ez a Bibliában? Egyszerű, mert ez az igazi, az isteni szeretet. A legcsodásabb ebben, hogy te is tudsz így szeretni, ha Istenben jársz. Erre mondhatod azt, hogy ez lehetetlen, hiszen még a családommal sem jövök ki rendesen. Ha ez a véleményed, akkor tudd meg, hogy Isten soha nem csinál olyat, hogy elhúzza előtted a mézesmadzagot. Ha Ő azt akarja, hogy megtegyél valamit, akkor az ahhoz szükséges erőt is megadja. Ez persze nem egyik napról a másikra történik, ez is egy folyamat, amihez az elején sok önuralom szükséges. Mert lehet, hogy valakire nagyon szívesen ráordibálnál, de aztán megfékezed magad.

Érdekes, hogy maga a szeretet a Szent Szellem egyik gyümölcse. A Szent Szellem gyümölcsei pedig akkor teremnek meg az életünkben, ha ebben az Isteni Szellemben járunk. Ebből az következik, hogy csak akkor vagyunk képesek szeretni, ha szellemben járunk. Sok ma élő ember azt hiszi, a szeretet csupán egy kellemes lelki állapot vagy érzelem. De ez nagy tévedés, mivel ha ez így volna, akkor nem volna annyi elvált ember manapság. Az igazi szeretetről Pál apostol azt mondja, hogy soha el nem fogy. De ha szeretet nem csupán egy múló érzelem vagy lelki állapot, akkor mégis mi? Véleményem szerint egy személy, Jézus Krisztus, hiszen magáról mondja, hogy Ő a Szeretet. Így már érthető, hogy Pál miért tartja annyira fontosnak, hogy a szeretet bennünk legyen. Mivel ha szeretet van bennünk, akkor Krisztus is bennünk lakozik.

Tehát akikben nem él Krisztus, azok nem is tudnak szeretni igazán. Ezért lesznek ma nagyon sokan depressziósak, mivel nem tudnak szeretetet adni, így másoktól sem kapnak. Egy újjászületett keresztény nem lehet depressziós, mivel a Szeretet benne él. Így érthetővé válik, hogy Jézus miért a szeretet parancsát adta nekünk. Hiszen Jézus teljes szívéből, lelkéből, elméjéből és minden erejéből szereti az Atyát, és most ez a Jézus él bennünk, tehát mi is meg tudjuk tartani ezt a parancsolatot. Ráadásul Jézus úgy szeret minden embert, mint saját magát, sőt még jobban, mivel az életét is képes volt adni értünk. Vagyis mi is tudjuk úgy szeretni az embertársainkat, mint magunkat, hogyha ezt a két parancsolatot megtartjuk, az egész törvényt megtartottuk.

Ennek fényében már teljesen világos, hogy miért mondja Pál, hogy a hit, a remény és a szeretet közül a legutóbbi a legnagyobb. Mivel Krisztus maga a Szeretet, neki nem kell se hinnie, se remélnie, csak az embereknek. Jézus tehát nagyobb, mint az emberek. Mivel önmagunkban nem vagyunk képesek szeretni, ehhez Jézus természetéből kell részesednünk, és meg kell tanulnunk tőle, hogy hogyan is kell szeretni, hogy mi is a valódi szeretet. Végezetül csak annyit, hogy nem ártana, ha elgondolkodnánk az általunk kimondott szavak jelentésén, és akkor talán nem fecsegnénk össze-vissza mindent.
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium