BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Stircz Máté: A meggondolatlan Hangya
2011.12.11.
       Egy szép napon a Hangya beköltözött a városba, ahol vett egy szép üzlethelyiséget. Felújította, felszerelte, és egy zöldségboltot nyitott. Azt tervezte, hogy a környező éttermeket fogja friss alapanyagokkal ellátni, mert a Hangya tudja, hogy nincs jobb a friss alapanyagnál. De a Hangya még új volt a városban, és felvett négy ”derék és kedves kinézetű” fiatalt.  A négy fiatal a Farkas, a Róka, a Kecske és a Tücsök. Megbízott bennük. A Kecske vigyázott az árura, például a káposztára, a répára, a Róka felelt a kasszáért, a Tücsök rakodófiú volt, és a Farkas pedig az üzletvezető-helyettes. A Hangya bizalmát elaltatták, gonosz tervüket kiforralták.
       A Hangyának sürgős dolga támadt, így hát ott kellett hagynia az üzletet egy hétre, és írásos szerződésben rájuk bízta a boltot. A főnök távollétében romlott árut adtak el a friss helyett, amit saját zsebre adtak el a piacon.  Mindig elvettek egy keveset a kasszából. Mikor a Hangya visszajött rendkívül fontos üzleti útjáról, és este az irodájában éppen a könyvelést nézte, érdekes dolgokat fedezett fel. Kitépett oldalak, áthúzások, félrekönyvelések, csekkek, melyekre az aláírása oda volt hamisítva.
       Így hát a Hangya a bizonyítékokkal a hóna alatt ment a Bíróságra. De szép nap volt az az Adóhivatalnak; sikkasztás, hűtlen kezelés, pénzmosás. Mind a négyen repültek a dutyiba, a lábuk sem érte közben a földet.
       Kedves gyerekek, a mesém tanulsága, hogy mindig friss alapanyagot használj, kérd el jövendőbeli alkalmazottjaid erkölcsi bizonyítványát és referenciáit, légy becsületes, na és a bűnözés sem kifizetődő. 
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium