BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanév
Akik nem ásták el a talentumot...
2018.06.14.
„Bárki elérhet hasonló eredményt, mint mi, ha kellően sok munkát fektet bele. Lehet, hogy valakinek kicsit több, vagy kevesebb munka, de lehetséges.”
Idén, mint minden évben több fizikaversenyre neveztek be az Újszász utcai iskola természettudományok iránt érdeklődő diákjai. Tízen jelentkeztek a Jedlik Ányos Fizikaversenyre, hatan az Öveges József Fizikaversenyre, 16 fő ment a kerületi versenyekre, 11 hetedikes diák indult az egri szervezésű Varázstorony vetélkedőn, ahol az országos döntőn Keresztes Szofi különdíjat kapott. 44-en vettek részt a Bolyai Természettudományos Csapatversenyen. Dőtsch Anna a Hevessy György Országos Kémiaversenyen indult, és az országos döntő kapujáig jutott.

Két fiatalemberrel, Birovecz Bátorral és Szabó Milánnal, a legsikeresebb versenyzőkkel készítettünk riportot, hogy megtudjuk milyen eredményeket értek el tanulmányi versenyeken, és mit tettek ezért.

Úgy tudjuk, hogy évek óta jártok különböző fizikaversenyekre. Említenétek néhányat ezek közül?

Milán:Magyarországon két jelentősebb, általános iskolások számára kiírt fizikaverseny van, ezek közül az egyik az Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny, a másik pedig a Jedlik Ányos fizikaverseny. Ezek mellett vannak még kisebb jelentőségűek is. Az említett Öveges fizikaverseny mellett a korábbi években elindultam a Jedlik Ányos fizikaversenyen is és kerületi versenyeken is.

Bátor:Én is azokra a versenyekre mentem el, mint Milán. Ő nem említette, de mindketten voltunk a Bolyai Természettudományi Csapatversenyen kétszer, amiben fizika feladatok is vannak.

Milyen eredményeket sikerült elérnetek eddig?

Milán:A legjobb eredményem országos 1. díj az Öveges József fizikaversenyen. A Jedlik Ányos fizikaversenyen kétszer szereztem országos 3. díjat ötödikes és hetedikes koromban. A kerületi fizikaversenyen pedig az elért legjobb eredményem 1. helyezés volt.

Bátor:Én szintén kétszer voltam országos 3. a Jedliken, hatodikban és nyolcadikban. Milánnal egy csapatban szereztünk országos 2. helyezést a Bolyai Természettudományi Csapatversenyen. Most másodjára jutottam be az Öveges országos döntőbe és majdnem 3. díjat kaptam. Kerületi versenyen csapatban tavaly 1. helyezést, idén 4. helyezést értem el.

Mi kell ahhoz, hogy valaki egy ilyen országos versenyig eljusson?

Milán:Ahhoz, hogy valaki eljusson egy országos versenyre fontos az adott tantárggyal nem csak az órákon foglalkozni, hanem eltölteni egy-két délutánt a héten felkészüléssel.

Bátor:Sok gyakorlás otthon is, nem csak a felkészítőn, ami magába foglalja azt az időt, amit befektetsz, és az elszántságot, amivel csinálod. Szerintem bárki elérhet hasonló eredményt, mint mi, ha kellően sok munkát fektet bele. Lehet, hogy valakinek kicsit több, vagy kevesebb munka, de lehetséges.

Kik támogattak ebben benneteket?

Milán:A felkészítő tanárom Réthelyi Judit, aki nagyon sok energiáját tette a megfelelő felkészítésünkbe. Ezen kívül a szüleim is támogattak, hiszen mindent megtettek, hogy a felkészülésem zökkenőmentes legyen.

Bátor:Réthelyi Judit néninek nagyon sokat köszönhetek, mert ő volt az, aki rengeteg időt szánt ránk, amikor feladatokat gyűjtött, vagy éppen megbeszéltük a megoldásokat. Emellett sokat segített a családom is, főleg anyukám.

A fizikán kívül vannak más tantárgyak is amelyekből versenyeken indultok?

Milán:Igen a fizika mellett egyéb tantárgyakból is indulok versenyeken, például más természettudományi tárgyakból, matematikából, angolból, történelemből. A fizika versenyek abból a szempontból voltak megnyerőek, hogy nagyon sok programot szerveztek azoknak, akik a döntőbe bejutottak.

Bátor:Persze. Matekból rendszeresen járok. Emellett, ha van lehetőség, más versenyekre is szoktam menni. Például a Kazinczy Ferenc szépkiejtési verseny, 1956-os emlékverseny.

A felkészülések mellett marad még időtök más dolgokra is?

Milán:A felkészülés sok szabadidőt elvesz, de nem mindent. Mellette marad időm teniszedzésekre járni, és időt tölteni olyan dolgokkal, amiket szeretek.

Bátor:Igen. Felkészülés alatt is igyekeztem minél többször elmenni atlétika edzésekre, ritkábban sakkedzésre is. Sajnos nem zenélek, úgyhogy ez kimaradt. A kikapcsolódásra is mindig maradt idő. Például minden héten kiolvastam az aktuális Képes Sportot.:)

Gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

Publikálta: Réthelyi Judit
Publikálta: Gál-Szabó Edina
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium