BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Book exchange & Thanks Cards - Könyvcsere és Köszönőkártya program
2010.12.04.
Ezen a héten a 9/a osztály az iskolavédnök. A nyelvi osztály szenzációs programokkal készült. Ezekről beszélgettünk Dornai Zsófiával és Túróczi Eszterrel.
1. Honnan származott az ötlet, hogy a diákok bevihetik és kicserélhetik megunt könyveiket?
Dornai Zsófia: A könyvcsere ötlete az egyik osztályfőnöki órán fogalmazódott meg, miközben a védnökséget terveztük közösen az osztállyal. Szinte mindenki mondott valamit. Ez volt az egyik ötlet, és mindannyiunknak megtetszett, hamarosan ki is találtuk a részleteket. Ezek közé tartozott a "reklám könyv" gondolata, valamint annak megtervezése, hogy ki, hol, mibe és hogyan fogja gyűjteni a könyveket, és az egyéb fontos dolgok.

2. Hogy tudtátok a diákokat aktivizálni?
Túróczi Eszter: Az ötletünk az volt, hogy készítsünk egy embermagasságú,3D-s könyvet. Ezt a portára raktuk ki, hogy aki belép, az iskolába az rögtön észrevegye. Próbáltuk figyelemfelkeltően elkészíteni (színezés, iniciálé, stb.)

Dornai Zsófia: A figyelemfelkeltés egyik módja a "reklám könyv" volt.  A diákok aktivizálására az egyik osztálytársunk, a Rafi minden nap bemondta a hangszóróba, hogy mindenki hozza el régi, esetleg megunt bármilyen nyelvű könyvét és e helyett pénteken választhat majd egy másikat.

3. Gyűltek -e már össze könyvek?
Dornai Zsófia: A könyveket a portával szemben gyűjtjük egy dobozban. Már elég sok van benne.
   
4. Mi lesz a sorsa a megmaradt könyveknek?
Dornai Zsófia:
A megmaradt könyveket az iskola könyvtárának adjuk.

 5. Hogy készítettétek el hirdetőkért szolgáló nagy könyvet? 
Túróczi Eszter: Először is kartont kellett szerezni. A pincében találtunk a célra megfelelő méretűt, amit az általános iskolától egy hétre „kikölcsönöztünk”. Azután papírral beborítottuk, a könyvszegélyeket lefestettük, a lapok vastagságát ( magáét a könyvét) egy redős kartonból elkészítettük és rögzítettük. Majd jöhetett a két lap, amin maga a szöveg van, ezt ragasztottuk fel utoljára. Ám hátra volt még a két karton összeragasztása és a portán való elhelyezése a könyvnek, na meg a könyvjelző feltűzése. Ennek a könyvnek az elkészítése hármunknak körülbelül egy napig tartott, de úgy gondolom, hogy nem dolgoztunk hiába.
 
6. Képeslapot is lehetett küldeni, amit ti kézbesítettetek. Nagy sikere volt, számítottatok erre?
Túróczi Eszter: Igen, az egyik meglepetés akciónk keretén belül a diákok küldhettek egymásnak úgynevezett Thanks Card-okat, amin leírhatták, hogy miért hálásak egymásnak. A megcímzett leveleket pedig az osztály „postásai” kézbesítették. Igazából nem számítottunk nagy forgalomra, főleg arra, hogy a fiúk is ilyen buzgók lesznek, úgyhogy az előre elkészített és kinyomtatott kártya csomag nem volt elég. Körülbelül 300-400 kártya fogyott el.
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium