BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Mi ma már vitáztunk!
2015.03.17.
Ma VITANAPOT tartottunk a 11.B és a 11.C osztályok számára a Projekt napok keretében. A két osztály tagjai vegyesen három csoportban ismerkedtek a vitakultúrával a szólásszabadság, szabadságjogok, vallásszabadság témakörében. Az alábbiakban diákjaink élménybeszámolóját olvashatja a kedves olvasó és kerülhet bele a VITANAP forgatagába a VITANAPON készült fotók segítségével. Ez a VITANAP a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) szervezésében valósult meg.
"Míg iskolánk leendő tanulói felvételiztek, addig mi egy rendkívül fontos témát jártunk körbe. Szakemberek segítségével taglaltuk ugyanis vita formájában a szólásszabadság kérdését, közben pedig ismerkedtünk egymással, és önmagunkkal is. 
Ha azt mondom, vita, legtöbbünknek hevesen gesztikuláló, arrogánsan egymás szavába vágó alakok jutnak eszünkbe, ám ez egyáltalán nem így van. Ahogy a mai napon megtanultuk, a vita egyik legfontosabb szabálya, hogy mindig végighallgatjuk a másikat, és csak azután reflektálunk.
Csapatunk trénere szórakoztató, vicces feladatokkal oldotta a hangulatot a foglalkozás első 90 percében, majd a cenzúrát, a szólásszabadság korlátozását és az azzal való szabad élést (vagy visszaélést) jártuk körbe, és beszéltük meg közösen. Gábor, csoportunk vezetője elmondta: egyáltalán nem baj, ha egy vita során (főleg ebben a témában) nem jutunk közös nevezőre, ezért aztán higgadt, de izgalmas szócsatározás kezdődött a különböző oldalak képviselői között. Végül bevált a tréner gondolata, valóban nem sikerült egyezségre jutnunk, ám olyan érdekes, fontos kérdések kerültek a felszínre, mint hogy mi a jó és mi a rossz, mi alapján ítélhetünk valamit/valakit jónak és rossznak, kötelesek-e a muszlim emberek elfogadni Európa jogszabályait, valamint lehet-e, és ha igen, milyen szankciókkal érdemes korlátozni a szólásszabadságot?
Miután a második szekció is véget ért, ezekkel a kérdésekkel az erszényünkben ültünk be az utolsó szekcióra, ahol meghívott vendégek, köztük ügyvédek adtak nekünk választ. A rengeteg, koncentrálást igénylő szakzsargon között azért akadtak derűs pillanatok, a hangulat tehát ilyen komoly téma tárgyalása közepette sem romlott el. 
Mindent összevetve elmondhatom, hogy érdekes, szokatlan napon vagyunk túl, melyen tanulhattunk gondolkodni, kommunikálni, és élni a szólásszabadsághoz való jogunkkal."
 
Stelkovics Brigitta
 
"A mai nap folyamán betekintést nyerhettünk a jogi világba, illetve hogy hogyan kell vitákban érvelni, mik a vitának a szabályai és hogyan érdemes meggyőzni valakit. A feladatok érdekesek és izgalmasak voltak, és a vendégek mind teljes felkészültséggel jöttek hozzánk, ezáltal nem volt fennakadás a programok között. Számomra egy izgalmas nap volt és nagyon élveztem az egymás közti vitázásokat érdekes és aktuális témákról."
 
Papp Dániel

Tanárképzési programunkat, aminek részét képezi a jelen megrendezett VITANAP is, az Erasmus+ program keretein belül, annak támogatásával valósítottuk meg, ami az Európai Unió programja, mely az oktatást, a képzést, az ifjúsági területet és a sportot támogatja.
 
Publikálta: Füzi Zoltán
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium