BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
VAN BELESZÓLÁSOD! Egész napos diákprogram a Parlamentben a 11d részvételével
2017.04.03.
A Bornemisza Péter Gimnázium 11.d osztályának tanulói részt vettek 2017. március 31-én a Van beleszólásod! nevezetű programon a magyar Parlamentben. Az egész országból 51 iskola pályázott a részvételre, közülük tízet választottak ki, köztük a 11.d osztályt is.
A rendezvény célja az volt, hogy a fiatalok megismerjék a politikát és betekintést nyerjenek a parlamenti ülések működésébe, hogy ezáltal is jobban megértsék a körülöttük zajló eseményeket. A napunk egy gyors biztonsági ellenőrzéssel kezdődött az egyik bejáratnál, majd belépés után kaptunk egy idegenvezetőt, aki távozásig velünk volt és mindenben segített. 

Először körbevezettek minket, és bemutatták a főbb helyiségeket, és a hozzájuk kapcsolódó történelmi vonatkozásokat is ismertették. Ezek után bevezettek minket az egykori főrendházi ülésterembe, ahol megnyitó beszédeket hallhattunk. Ezt követően két részre vált a tíz osztályközösség és elindult a Vitajáték, amelyre már előzetesen felkészülnünk Máté József tanár úr vezetésével. A játék lényege az volt, hogy egy kitalált város problémait vitassuk meg különböző bizottságokban. Ügyesen „szétszedték” az osztályokat, és más-más szempontból kellett döntést hoznunk az adott kérdésről a különböző rendeltetésű bizottságokban, majd egy adott döntésünket tovább kellett vinnünk és képviselnünk újabb bizottságokban, ahol a különböző helyről érkezett tagok meghozták végleges döntésüket.  Ez a játékrész másfél órát vett igénybe. Délben egy svédasztalos hideg ebédet (szendvics és süti) kaptunk, itt tovább tudtunk beszélgetni azokkal a fiatalokkal, akiket megismertünk a szituációs játékok során.

A következő program a “Kérdezd a képviselőt!” nevet kapta. Ennek a résznek az volt a lényege, hogy egy európai uniós parlamenti képviselő válaszolt a kérdéseinkre. A mi osztályunk Schöpfin György, európai parlamenti képviselőt kérdezhette. Sokat tudtunk meg az EU Parlament működéséről, és a jelenlegi „Brexit-helyzetről”. Minden kérdés után szavaznunk kellett arról, hogy mennyire voltunk elégedettek a válasszal. Két körben kérdezhettünk, de sokkal több kérdést szerettünk volna még feltenni. Tetszett, hogy nem volt tabutéma és a válaszról is véleményt alkothattunk. 

Zárásul a parlamenti őrség bemutatót tartott mind a tíz osztálynak. Kifele menet mindenki kapott egy ajándékcsomagot, amibe hasznos tárgyak kerültek. Nagyon élveztük ezt a napot, és örülünk, hogy részt vehettünk ebben a programban. 
 
Erdei Tamara
11.d
Publikálta: Máté József
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium