BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
10. A osztály - Adj Egy Ötöst! pályázati program megvalósítása
2017.09.21.
A Bornemiszás 10.A osztály diákjai és osztályfőnöke a Salva Vita Alapítvány Adj Egy Ötöst! pályázati programjában vesz részt, ahol egy gyermek és egy felnőtt látássérült emberrel valósít meg közös programot 2017. szeptember 21-én, csütörtökön délelőtt. A bekötött szemmel való játék és a környezet ily módon való megtapasztalása, a Braille írógép használata, majd a Margit-szigeten való bringó-hintózás mind nagyon érdekes programnak ígérkeznek... Hamarosan jelentkezünk a program megvalósításáról szóló élménybeszámolókkal és fotókkal. Tehát JÖN! JÖN! JÖN! egy megismételhetetlen osztályprogram! Gyere, tarts Te is velünk!
Idézet a Salva Vita Alapítvány tavaszi pályázati kiírásából:

"A Salva Vita Alapítvány „Adj egy ötöst” címmel hirdet pályázatot általános iskolai felső tagozatos és középiskolás diákcsoportok számára.

A pályázat célja, hogy a felnövekvő generáció személyes találkozáson és élményeken keresztül ismerkedjen meg fogyatékossággal élő emberekkel.  Éppen ezért rábízzuk a fiatalokra, illetve az őket segítő pedagógus kollégára a közös program megtervezését. Bármilyen közös tevékenység szóba jöhet, ahol a tartalmasan együtt töltött idő során, közelebb kerülhetnek a fogyatékosok világához, megláthatják életük könnyebb vagy nehezebb oldalait/pillanatait. A program célja hogy életre szóló élményt adjon a fiataloknak, hogy majd később, egy sokszínű társadalom nyitott, elfogadó, felelősen gondolkodó és felkészült tagjaivá váljanak.

A program során országosan 50 iskolában valósulnak majd meg programok, melyekből a kész pályaművek születnek. A legkiemelkedőbb 10 pályaművet benyújtó iskola értékes díjat nyer, melynek átadására egy ünnepélyes gála keretében kerül sor 2017 novemberében.
A programban partnereink a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, támogatónk a Szerencsejáték ZRt. "


http://www.adjegyotost.hu
https://www.facebook.com/Adj-Egy-%C3%96t%C3%B6st-226401771161992/

A 10.A osztály erre a programra nevezett be és versenyezhet a fődíj elnyerése érdekében negyvenkilenc másik osztállyal együtt, amihez sok sikert kívánunk! A fődíj: 400.000 Ft osztályprogram megvalósítására. A 10.A osztály ha elnyeri ezt az összeget, 100.000 Ft-ot ajándékoz belőle Barbinak, annak a látássérült hölgynek, aki a programunk megvalósításában részt vesz vakvezető kutyájával.

A pályázati program részét képezi az Adj Egy Ötöst! sarok vagy információs faliújság elkészítése az iskola épületén belül. A 10.A osztály a Nyelvi Tanári melletti faliújságot dekorálta ki a gimnáziumi diákok és tanárok figyelmét erre a programra felhívandó és a holnapi program megvalósítása után pedig fotókkal és élménybeszámolókkal jelentkeznek majd az osztály tagjai. Erről az Adj Egy Ötöst! falról készült fotóinkat láthatjátok e poszt keretében.

Egy kis visszatekintés:

Még mielőtt jelentkeztünk volna erre a pályázati lehetőségre, 2017. tavaszán ellátogattunk a Láthatatlan Kiállításra, ahol ismerkedhettünk a látássérültek világával és látássérült emberekkel beszélgethettünk életükről, hétköznapjainkról. Erről a programunkról és új látásérült ismerősünkről az osztály egyik tagja, Kajdy Barna készített videófilmet, amit erre a linkre kattintva lehet megtekinteni:

http://drive.google.com/open?id=0B27ESlBwU9ADRUR2Vm12Z3R5TzA


Íme, az osztályból három diák beszámolója a tavaszi programunkról:
 
Szigeti Eszter beszámolója a Láthatatlan Kiállítás projektünkről
 
2017 tavaszán döntött úgy az osztályunk, hogy ellátogat a Láthatatlan Kiállításra, ahol a nálunk hátrányosabb helyzetű látássérült emberek életmódját ismerhettük meg. A kiállításon az volt a feladat, hogy bementünk pár koromsötét szobába, ahol az orrunk hegyéig se láttunk el, és így próbáltunk meg tájékozódni. Ezt a programot az egész osztály izgatottan és rendkívüli kíváncsisággal várta, hisz senki sem tudta mire számíthatunk pontosan. Csoportokra osztódtunk, és egy-egy vezetővel a csoportok élén léptünk be a különböző helyiségekbe. Vezetőink látássérült emberek voltak. Minden szoba egy más helyiségnek volt berendezve. Tapintással, szaglással, füleléssel, tehát a szemeinken kívül más érzékszerveinkkel kellett tájékozódnunk. Voltunk egy lakásban, ahol az ágyat kellett megkerülnünk, voltunk piacon, ahol a különféle zöldségeket és gyümölcsöket érinthettük meg, voltunk erdőben ahol madárcsicsergést hallhattunk és vízcsobogást. Sok-sok szoba volt, de mindegyikben más és más érzékszervünket kellett használnunk, mindegyik külön élmény volt.
 
Visszagondolva minderre, nagyon kedves emlékként maradt meg bennünk ez a kiállítás élmény.
 
 
Varga Benedek beszámolója: Beszélgetés látássérült emberekkel
 
A Láthatatlan Kiállítás után a beszélgetés rejtelmeibe vetettük bele magunkat. Két vak emberrel beszélgethettünk, egyikőjük születésétől fogva volt az, másikójuk csak életének egy későbbi szakaszától, felnőttkorában, betegségéből kifolyólag.  Az osztály kérdéseket tehetett föl nekik, amik főleg az élet apróbb érdekes részleteire irányultak, élettapasztalataikra, érzéseikre. Például Benedek (osztályunk tagja) egy ilyen kérdéssel hökkentette meg az osztályt: „Önöket zavarja, ha úgy köszönünk önöknek elköszönéskor, hogy viszontlátásra?” Mindenki elmosolyodott… Ezután hasonló kérdések árasztották el beszélgetőtársainkat. A beszélgetésből kiderült, hogy mindkettőjük optimista, pozitív életfelfogással rendelkezik, elfogadják élethelyzetüket, nem morgolódnak sorsuk miatt, inkább elfogadták és próbálnak vele együtt élni.
 
E remek beszélgetés után az ugyancsak látássérült Barbival és vakvezető kutyájával találkoztunk, ahol pár percre megtapasztalhattuk, milyen is ilyen helyzetben lenni, és hagyni, hogy egy kutya vezessen minket, miközben nem látunk. Ezek után meghívtuk Barbit a McDonald’s-ba és egy jó csibeburger után Barbi elmondta megtérésének történetét, mesélt életének nehézségeiről és további érdekes információkat hallhattunk tőle.
 
Talán mindenki nevében mondhatom, hogy új élményekkel, több empátiával és pár megosztandó történettel tértünk haza.
 
 
Lakatos Liliána beszámolója: Jován Barbara (Barbi) vendégünk volt az iskolában
 
Pár hónappal ezelőtt márciusban, lehetőségünk volt megismerkedni egy látássérült emberrel, Jován Barbival, aki a mi meghívásunkra eljött az iskolánkba, hogy bővebben is beszéljen magáról, életéről. Páran az osztályból fogadtuk őt az egyik teremben, és ő különösen örült a meghívásunknak. Boldogan érkezett meg vakvezető kutyájával, Happyvel. Az elején közöltük vele, hogy ebből a beszélgetésből egy videót fogunk készíteni a KERT Alapítvány számára, emiatt ő nagyon izgatott lett és elkezdett mesélni az életéről.

Barbinak elég hátrányos gyerekkora volt és nem volt mindig fogyatékos. Agydaganat miatt veszítette el a látását. Ez súlyosan megviselte őt, de azt is elmesélte nekünk, hogy még elég fiatalon volt lehetősége találkozni az Úrral, tehát keresztény lett és emiatt teljesen megváltozott az élete. Újra tudott örülni dolgoknak, és érezte, hogy van mellette valaki, tekintettel arra, hogy anyukáját idő közben elveszítette. Arról is beszélt, hogy pár éve kapott egy vakvezető kutyát. Társaságunkat nagyon érdekelte ez a téma és erről kezdtük kérdezni. Elmesélte, hogy nagyon régóta szeretett volna egy ilyen társat, hogy megkönnyítse a hétköznapjait, de egy ideig nem volt rá lehetőség, mert kevés segítő kutya van Magyarországon. Hosszadalmas várakozás után hazavihetett egyet. Happy azóta is társa. Kérdeztük még Barbit a magánéletéről is. Azt mondta, hogy jelenleg elég nehéz helyzetben van, ugyanis nem igazán tud megélni abból a kevés pénzből, amit keres. Ennek oka a munka hiánya. Nem nagyon tud dolgozni. Inkább csak önkénteskedik, de szeret kézműves dolgokat készíteni, amiket később elad. Barbi beszélt még az álmairól is, ami elég megható volt, hiszen olyanokat sorolt fel, mint, egyszer biciklizni a saját biciklijén, felújítani a lakását, meg olyan dolgokat, amiktől az ember elszégyelli magát és egy kicsit belegondol, hogy holnaptól hálásabb lesz azokért a dolgokért, amije van.

A beszélgetés végén mi még kedveskedtünk neki egy kis ajándékkal, egy pendrive-al, amire az egész hangosbibliát rámásoltuk, a pendrive és a hangos Biblia kötetei megvásárlására az osztályunk, a mostani 10.A tagjai adták össze a pénzt. Ez azért hatotta meg nagyon Barbit, mert még előző találkozásunkkor említette, hogy nem tud Bibliát olvasni és jó lenne, ha valaki felolvasná neki. Még tervezünk további programokat is Barbival, mint például bringó-hintózás vagy a lakásának a kifestése, de ezt akkor természetesen még nem árultuk el neki, hadd legyen ez is meglepetés…

 
És akkor, kezdődjék a projektünk megvalósítása a Margit-szigeten! Az előrejelzések szerint szép napsütéses idő lesz!!! :-) Legyünk optimisták!!!

Vendégünk lesz Strenner Csillag (Csili) és Jován Barbara (Barbi) látássérültek, segítségünkre lesznek Oroszné Gabi a Hit Gyülekezete TIKVA szolgálatának vezetője és az azt támogató KERT Alapítvány (Különleges Ellátásban Részesülők Támogatásáért Alapítvány) munkatársa és Rostás Rita a Vakok Általános iskolájának tanára, Csili osztályfőnöke. Munkájukat előre is köszönjük!

Publikálta: Füziné Madarász Róza
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium